State Department traži od Kine da zaustavi pritisak na Tajvan

Američki State Department pozvao je u subotu Kinu da prestane vršiti pritisak na Tajvan, nakon što je otočno ministarstvo obrane izvijetilo da su kineski bombarderi i mlažnjaci ušli u jugozapadni dio njihova identifikacijskoga područja protuzračne obrane.

“Pozivamo Peking da prestane s vojnim, diplomatskim i gospodarskim pritiskom na Tajvan i umjesto toga sudjeluje u važnom dijalogu s tajvanskim demokratski izabranim predstavnicima”, poručio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, prenosi HINA.

Ranije smo pisali o upadu kineskih zrakoplova u tajvanski zračni prostor:

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je kako su kineske snage prekršile tajvanski zračni prostor u subotu. Tajvan tvrdi da je u tajvanski zračni prostor ušlo osam kineskih bombardera, četiri mlažnjaka i protu-podmornički zrakoplov. (…)

Ministarstvo obrane navodi kako su odmah raspoređeni tajvanski proturaketni sustavi kako bi pratili kineske zrakoplove te da je izdano upozorenje.
Kineski upadi u tajvanski zračni prostor sve su učestalija pojava. Tajvan je tako ranije objavio da su kineski mlažnjaci u 2020. rekordnih 380 puta upali u tajvansku zonu zračne obrane.

Kina naredila obalnoj straži da puca na strane brodove, ako je potrebno

Komentari

komentar

You may also like