State Department žali zbog ruskih sankcija i zadržava pravo na protuodgovor

Moguć je početak nove spirale američko-ruskih sankcija i protusankcija, što će, prije svega, ovisiti o stavu Washingtona.

Naime, nakon što je Joe Biden, predsjednik SAD-a, prekjučer potpisao uredbu o uvođenju novih sankcija protiv Rusije, sinoć je na identičan način odgovorila i Moskva usprkos izjavama Washingtona da su američke sankcije bile ranije planirani simetrični odgovor na ruske neprijateljske poteze, zbog čega očekuje da ruskog protuodgovora neće biti.

Zbog ruskih sankcija danas je State Department izrazio žaljenje i proglasio pravo na odgovor na njih, što je objavio CNN.

Prema njegovim riječima, odgovor Moskve na restriktivne mjere Washingtona “dovodi do eskalacije”.

“Naše nedavne akcije bile su proporcionalne i primjerene. Nije nam u interesu ući u ciklus eskalacije, ali zadržavamo pravo odgovora na bilo kakve ruske mjere odmazde”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je navečer 16. travnja popis mjera koje je Moskva poduzela kao odgovor na američke sankcije. Američkom veleposlaniku posebno je preporučeno da ode u Washington na konzultacije.





Moskva zabranjuje ulazak u zemlju osam “sadašnjih i bivših američkih visokih dužnosnika i osoba uključenih u razvoj i provedbu antiruske politike”, uključujući američkog državnog odvjetnika Merricka Garlanda , ravnatelja FBI-a Christophera Raya , direktora Nacionalne obavještajne službe Avrila Haynesa , tajnika nacionalne sigurnosti Alejandro Majorcasa i direktor Federalnog zatvorskog ureda Sjedinjenih Država Michael Carvajala. Na popisu su i bivši američki pomoćnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i bivši direktor CIA-e Robert Woolsey.

Izdavanje viza za kratkoročna poslovna putovanja posredstvom State Departmenta također je ograničeno – do 10 ljudi. godišnje na temelju uzajamnosti, u diplomatskim misijama SAD-a prestaje angažiranje administrativnih i tehničkih radnika među državljanima Rusije i trećih zemalja. Prekinute su aktivnosti američkih zaklada i nevladinih organizacija pod nadzorom State Departmenta i drugih američkih vladinih agencija.

Dan ranije Sjedinjene Države uvele su nove restriktivne mjere protiv Rusije. Na sankcijskom su popisu 32 osobe i udruge. Sankcije uključuju i zabranu američkim financijskim institucijama kupnje ruskih državnih obveznica tijekom početnog plasmana nakon 14. lipnja. Uz to, Washington je najavio protjerivanje deset ruskih diplomata iz zemlje.





Hoće li na ovome i završiti saznat ćemo ubrzo. O tome će, vjerojatno, ovisiti i mogućnost summita između Joe Bidena i Vladimira Putina, kojeg je Biden zatražio dan prije uvođenja novih američkih sankcija.

Rusija uvela protusankcije: Zabranjuje se i rad NVO pod nadzorom SAD-a

 

Komentari

komentar

You may also like