Stefan Löfven je prvi švedski premijer koji je izgubio povjerenje parlamenta

Pala je nestabilna švedska vlada. Stefan Löfven je prvi švedski premijer kojem je parlament izglasao nepovjerenje. Za njegov odlazak podigla se 181 ruka od potrebnih 175. Broj članova parlamenta je 349, prenosi euronews.

Premijer, sada bivši, ima tjedan dana da odluči koju od tri opcije će pokušati ostvariti. Prva je da odstupi i prepusti sastavljanje i predlaganje vlade predsjedniku parlamenta. Druga je da parlament funkcionira uz prijelaznu vladu do izbora iduće godine u kojoj vjerojatno neće imati većinu za potrebne odluke, pa će parlament biti u “pat poziciji”. Treća i najizglednija opcija jest raspisivanje prijevremenih izbora.

Analitičari tvrde da je neobično da je ova nestabilna vlada i trajala ovoliko. Naime, za godinu dana bi ionako bili parlamentarni izbori. Većina koju je vlada imala je vrlo tanka i sastavljena od nespojivih aktera.

Do konačne točke pucanja je došlo kada je mala Lijeva stranka (tako se zove) okrenula leđa premijeru zbog neslaganja oko promijene zakona o regulaciji najmova stanova. Naime, vlada je htjela opustiti regulacije i dozvolili veću slobodu stanodavcima u određivanju cijena. Ova tema je snažno zastupljena u javnom diskursu Švedske, pa je i ulog bio veći.

Ekonomisti tvrda da politička kriza neće naškoditi švedskoj ekonomiji koja se dobro oporavlja od pandemije.

Komentari

komentar





You may also like