Što Bill Gates, Bezos i Bloomberg traže na Grenlandu?

Tvrtka KoBold Metals iza koje stoje ulagači koji su među najbogatijim ljudima svijeta (Bill Gates, Jeff Bezos, Michael Bloomberg i Ray Dalio) potpisala je ugovor s londonskom tvrtkom Bluejay Mining o istraživanju i vađenju metala s područja središnje-zapadnog Grenlanda, izvještaja Reuters.

U grenlandskom području Disko-Nuussuaq tragat će putem algoritama umjetne inteligencije nalazišta nikla, bakra, kobalta i platine. Ulagači pretpostavljaju da će ovi metali biti sve bitniji za baterije koje se koriste u električnim vozilima. Ovakva vozila sve su popularnija, a EU će do 2035. zabraniti prodaju vozila na benzin, dizel i plin zbog njihovog utjecaja na zagađenje i klimatske promjene.

Iz tvrtke KoBold Metals prvo će analizirati sastav i geomorfološka obilježja tla. Počet će kopati tamo gdje im “kaže” umjetna inteligencija da je velika vjerojatnost da se nalaze dragocjeni metali.

Nakon objave o grenlandskom projektu i suradnji s tvrtkom KoBold Metals iza koje stoje milijarderi, vrijednost dionica Bluejay Mining je naglo porasla za 26%. S druge strane, uvjet suradnje KoBolda je bilo vlasništvo od 51% u projektu.

Iz tvrtke Bluejay tvrde da su preliminarna istraživanja pokazala da je ovo područje Grenlanda nastalo pod rijetkim geološkim i vulkanskim uvjetima, sličnim ruskoj regiji Norilsk odakle dolazi puno nikala i paladija, prenosi The Hill.

Pitanje eksploatacije prirodnih resursa već je izazivalo kontroverze u Grenlandu i nekoliko referenduma u ovoj autonomnoj regiji pod danskom krunom koja broji 56 tisuća stanovnika. Stanovnici su najviše negodovali oko rudarenja uranija.





Komentari

komentar

You may also like