Sto dana invazije: ‘Rusija nije postigla ciljeve’

Britansko ministarstvo obrane objavilo je na stoti dan ruske invazije na Ukrajinu da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu, izvještava Reuters.

“S obzirom na ruski prvotni plan, ni jedan od strateških ciljeva nije postignut”, napisalo je britansko ministarstvo na Twitteru. No, ministarstvo je navelo da je postignut taktički uspjeh u istočnoj regiji Donbasu te kontrola više od 90 posto Luhanske oblasti. Rusija je blizu toga da zauzme cijeli Luhansk, jednu od dviju ukrajinskih regija koje čine pojas zemlje zvan Donbas.  U strateški važnom gradu Severodonecku  u regiji Luhansk, ukrajinska je vojska objavila da je tijekom noći uspjela održati položaje. “Borbe se nastavljaju u središtu Severodonecka”, priopćio je u izvješću glavni stožer ukrajinske vojske. U izvješću se dodaje da ruske snage i dalje granatiraju ukrajinske položaje u gradu i u predgrađima Borivsku i Ustinivki  te gradu Lisičansku.

Ruski pokušaji odsijecanja Severodonecka od opskrbnih linija dalje na zapadu napadom na područje oko Bahmuta također su bili neuspješni, stoji u ukrajinskom izvješću.

Brigadni general objašnjava kako će Rusija pokušati blokirati isporuku oružja Ukrajini

Komentari

komentar





You may also like