Što je Trump rekao Stoltenbergu o povlačenju vojnika iz Njemačke?

Na pitanje njemačkog medija Die Welt o pojavi informacija koje se odnose na povlačenje 9,5 tisuća američkih vojnika iz Njemačke, upućeno glavnom tajniku NATO saveza Jensu Stoltenbergu, potonji je prilično bojažljivo odgovorio kako „neće komentirati priopćenja medija“, ali i napomenuo kako Sjedinjene Države ponovo jačaju svoju vojnu nazočnost, ne samo u Njemačkoj.

„8 lipnja imao sam telefonski razgovor s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, takve telefonske razgovore obavljam službeno sa svim čelnicima država i vlada članica NATO saveza. Ovaj razgovor bio je nastavak ranijih razgovora, u kojima se govorilo o ulozi NATO-a na Bliskom istoku i o mogućnosti jačanja iračkih oružanih snaga s ciljem sprječavanja povratka ISIL-a.“ Također se razgovaralo i o programu za obuku od strane NATO saveza u Afganistanu, kazao je Stoltenberg.

„Kao i uvijek, razgovarali smo i o vojnom prisustvu Amerikanaca u Europi. Neću komentirati priopćenja medija vezano uz Njemačku. Ali općenito mogu reći, kako je američka vojna nazočnost u Europi tijekom svih prošlih desetljeća odgovarala aktualnom stanju. Poslije završetka hladnog rata ona se smanjila, ali posljednjih godina SAD ponovo jačaju svoje vojno prisustvo, i ne samo u Njemačkoj“, izjavio je glavni tajnik NATO saveza.

Podsjetio je kako su „Amerikanci preuzeli zapovjedništvo dijelovima NATO snaga u Poljskoj, osigurali svoju nazočnost u Rumunjskoj i Norveškoj, sudjeluju u rotacijama dijelova NATO-a u baltičkim državama (iz bivšeg SSSR-a) i razmještaju brodove s jačim sustavima protuzračne obrane, u Španjolskoj“.

„Osim toga, vidimo kako Amerikanci u Europi provode više vojnih vježbi i da su u većem stupnju zastupljeni u zraku i na moru. Time imaju odlučujuću ulogu u europskoj sigurnosti“, kazao je Jens Stoltenberg.

Zapravo, glavni tajnik NATO saveza želi reći kako od nekakvog, od NATO saveza odvojenog i samostalnog europskog obrambenog sustava nema ništa tj. da je on nepotreban jer se Amerikanci dovoljno dobro brinu o europskoj sigurnosti. Nravno, kada se netko brine o tvojoj sigurnosti umjesto tebe, tada je i jasno kao za to trebaš plaćati. Drugim riječima, europske članice NATO saveza itekako će za obranu morati „odriješiti kese“ dodatnog proračunskog novca (neovisno o velikim gospodarskim posljedicama zbog koronakrize), koji će na ovaj ili onaj način završiti u blagajni Washingtona jer će se njime uglavnom kupovati američko oružje kako bi u Europi sve bilo usklađeno i kompatibilno s naoružanjem američke vojske, koja se eto, umjesto europljana, brine za njihovu sigurnost.





Komentari

komentar

You may also like