ukr

Što se događa s ukrajinskom protuofenzivom na jugu?

U svom redovnom dnevnom izvješću britansko ministarstvo obrane je preko Twittera je objavilo:

“Ukrajinske oklopne snage nastavile su s napadima na rusku južnu skupinu snaga na nekoliko smjerova na jugu zemlje od ponedjeljka.Ukrajinske formacije mjestimično su potisnule liniju bojišnice, iskorištavajući relativno slabo držanu rusku obranu. U skladu sa svojom doktrinom, Rusija će sada vjerojatno pokušati popuniti rupe u svojoj liniji korištenjem unaprijed određenih mobilnih rezervnih jedinica. To će vjerojatno uključivati ​​neke od onih iz Istočne grupacije snaga. Rusija nastavlja s ubrzanim pokušajem mobiliziranja novih pojačanja za Ukrajinu. Dragovoljačke bojne novog 3. armijskog korpusa napustile su svoju matičnu bazu iz blizine Moskve do 24. kolovoza, vrlo vjerojatno za daljnje raspoređivanje u Ukrajinu. Operativna učinkovitost ovih jedinica nije poznata. Trećem armijskom korpusu vrlo vjerojatno nedostaje ljudstva i te su trupe imale ograničenu obuku”.

Istodobno, stranice koje mapiraju zabilježene i dojavljene sukobe u Ukrajini, ne pokazuju značajan broj napada od strane Ukrajine na jugu. Ukrajinske snage nastavljaju gađati pontonske prijelaze preko rijeke Dnjepar kao i most Antonovski (koji i dalje stoji, iako ima 20ak rupa). Napadi na riječne prijelaze su pokušaj da se odsjeku ruski vojnici na desnoj (zapadnoj) obali rijeke, čineći praktički nemogućim daljnje slanje vojnika i opskrbu oružjem. Jučer je glasnogovornica južnog zapovjedništva ukrajinske vojske izjavila da vojska neće davati konkretne podatke i lokacije o protuofenzivi jer tajnost, navodno, pomaže uspjehu operacije.

Jutros je ukrajinska vojska tvrdila da je uništila zapovjedna mjesta i skladišta streljiva dok se nastavlja njihova južna ofenziva oko južnog grada Hersona. Prema vojnom operativnom zapovjedništvu Jug, u posljednja 24 sata izvedeno je 16 zračnih napada na ruske uporišne točke, skladišta streljiva i trupe na jugu, prenosi BBC. Zelenski je sinoć izjavio: “Aktivni sukobi se odvijaju gotovo duž cijele crte bojišnice – na jugu, u Harkovskoj oblasti i u Donbasu”. S druge strane, rusko ministarstvo obrane je jučer priopćilo kako su ukrajinske snage, nakon što su pokušale krenuti u ofenzivu u tri različita smjera u regijama Mikolajiv i Herson izgubile više od 1200 vojnika kao i 139 tenkova, oklopnih vozila i kamiona, prenosi RIA. No, jučer popodne je čelnik proruske administracije regije Herson, Vladimir Leontijev, rekao da je situacija u tom području “napeta” i da je u posljednja dva dana bilo “oko 15” raketnih napada na područje grada. Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, Leontjev je rekao: “Ovo nisu pojedinačni udari, već niz napada. Zbog  toga vjerojatno možemo reći da je ukupno oko 100 projektila pogodilo grad”.

Što se tiče borbi pješaštva i oklopnih jedinica, čini se da se najveće borbe vode oko sela Posad-Pokrovskoje koje se nalazi točno na pola puta između Hersona (pod kontrolom Rusije) i Mikolajiva (pod kontrolom Ukrajine). Naime, kroz selo prolazi najveća prometnica koja spaja ta dva grada. Obje strane, kao i inače, tvrde da imaju uspjeha kod odvraćanja suparnika kod ovog sela.

Ukrajinski vojni stručnjak Mihajlo Žjorhov rekao je za BBC: “Ne bismo trebali očekivati ​​jurišni napad, jer glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga ne želi ulične borbe u gradu Hersonu jer bi to rezultiralo velikim gubicima. Ukrajinska strategija je istisnuti neprijatelja”, rekao je, upozorivši da se to “neće dogoditi brzo”. “To je kao situacija sa štakorom stjeranim u kut kojem treba ponuditi izlaz. Ukrajinska vojska trebala bi pružiti ruskim trupama rutu kroz koju se mogu povući, inače bi se ruske trupe borile do posljednjeg vojnika. Period mogućnosti za povlačenje je do sredine listopada jer će nakon toga poljski putevi u regiji postati neprohodni zbog blata i bljuzgavice”, rekao je ukrajinski analitičar.





No, zašto je Herson bitan? Jedno od najočitijih objašnjenja je njegov položaj na jugu Ukrajine, na obali Crnog mora i na ušću rijeke Dnjepar. Herson je veliki lučki grad i nalazi se samo 100 km od Krima. Istočno od grada je početak Sjevernokrimskog kanala, koji osigurava značajan dio zaliha slatke vode  za Krim. Grad učinkovito funkcionira kao most između poluotoka Krima i ostatka Ukrajine. Štoviše, Herson uz Mariupolj ostaje jedini veći grad koji je ruska vojska zauzela i uspješno držala tijekom dosadašnjeg rata. No, okupacija Hersona približava rusku vojsku Mikolajivu i Odesi. Zauzimanje ta dva grada spojilo bi rusku vojsku s ruskim jedinicama u proruskoj regiji Moldavije Pridnjestrovlja. Od Hersona do Odese ima samo 145 km zračne linije. Takvo rusko osvajanje, iako malo vjerojatno, bi potpuno zagradilo izlaz Ukrajini na Crno more.

Komentari

komentar





You may also like