Što se krije iza tajnog sastanka grčkih i turskih predstavnika u Bruxellesu?

U Bruxellesu su održani tajni razgovori između ravnateljice diplomatskog ureda grčkog premijera Anna-Maria Bura i glasnogovornika turskog predsjednika Ibrahima Kalina. O tome su jučer izvijestili grčki mediji, a sastanak se održao 16. prosinca. Sastanku je nazočio i savjetnik njemačkog kancelara za vanjsku politiku Jens Ploetner, koji je ujedno i bivši veleposlanik Njemačke u Grčkoj. Sastanak je održan u njemačkoj ambasadi pri Europskoj uniji bez ikakvih preduvjeta s obje strane.

Turska i Grčka su u sporu desetljećima, s rizikom od oružanog sukoba koji se pojavio nekoliko puta od 2020. Sporna pitanja uključuju konkurentske teritorijalne zahtjeve u istočnom Sredozemlju, posebno u regiji Egejskog mora, grčko-tursku podjelu na Cipru, te razgraničenje pomorskih granica. Turska je u više navrata optuživala Grčku za raspoređivanje oružja na egejskim otocima i tvrde da je to kršenje Sporazuma iz Lausanne iz 1923. godine. Krajem kolovoza izbio je novi krug napetosti kada je Grčka navodno upotrijebila sustave protuzračne obrane S-300 za “zaključavanje” radara na lovcima F-16 turskih zračnih snaga koji su obavljali izviđačku misiju zapadno od otoka Rodosa. Grčko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnju Turske da je Atena rasporedila svoje S-300 na Kreti protiv turskih F-16. Turska je u listopadu testirala svoj autohtoni balistički projektil kratkog dometa Tayfun iznad Crnog mora. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je testiranje “signalom”, ali nije precizirao kome.

Ovoga se puta Europska unija odlučila umiješati.  Međutim, ruska analitičarka za medij Izvestia tvrdi da je to trebalo učiniti mnogo ranije. Istraživačica Odjela za Bliski istok pri Ruskoj akademiji znanosti Alina Sbitneva ističe da je sukob između Ankare i Atene dugogodišnji. “Riječ je prije svega o teritorijalnim sporovima oko otoka u Egejskom moru, kao i o nizu nesuglasica oko pitanja Cipra. U međuvremenu, obje zemlje su članice NATO-a. Štoviše, Grčka je također dio Europske unije. Radikalna proturječja svakako zabrinjavaju europsku zajednicu koja nije spremna suočiti se s još jednom rundom napetosti u mediteranskoj regiji, a kamoli s vojnim aktivnostima među državama”, objasnila je.

Zanimljivo je da se upravo Bruxelles potrudio pomiriti strane. Pitanje je koliko je sastanak bio koristan jer Turska više ne vidi EU kao organizaciju koju bi trebalo slušati”, istaknula je Sbitneva. “Ovaj sukob je sigurno pretvrd orah da bi ga Europa razbila. Bruxelles se njime pozabavio prekasno, ne shvaćajući da je sve ovo vrijeme trebao raspetljavati korak po korak. Sada postoji velika šansa da će Bruxelles gledati kako Ankara sama rješava čvor”, tvrdi.

Komentari

komentar





You may also like