Nesloga saveznika i neuspjeli pokušaj slanja poljskih MiG-ova u Ukrajinu

Njemačka i SAD su odbacile zadnji prijedlog iz Poljske o tome kako poslati 28 komada MiG-29 aviona u Ukrajinu.

SAD i EU su se značajno trudili pokazati slogu oko ekonomskih i energetskih sankcija Rusiji. U tome su uspjeli djelomično. No, kada je riječ o nedavnom potezu, vojnom, ujednačenost se potpuno raspala. Naime, sinoć je Pentagon, unatoč početnom optimizmu u vezi zajedničkog plana s Poljskom, opisao poljsku ponudu za slanje zrakoplova kao “neodrživu”, a zatim je zamjenik američkog državnog tajnika rekao da SAD nisu uopće konzultirane o zadnjem planu iz Varšave.

Rusko Ministarstvo obrane upozorilo je da ako ratni zrakoplovi sa sjedištem u drugoj zemlji napadnu ruske ciljeve, onda bi se to “moglo smatrati umiješanošću tih zemalja u vojni sukob”.

Čini se da se Poljska ipak nije htjela zamjeriti Rusiji samostalno i htjela je veću podršku od strane NATO-a, Njemačke i SAD-a. Stoga je Poljska promijenila prvotni plan i najavila da želi poslati zrakoplove prvo u američku zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj, nakon čega bi zrakoplovi poletjeli za Ukrajinu. Tako borbeni avioni ne bi letjeli direktno u sukob iz Poljske. Zauzvrat je Varšava očekivala da će Amerika nadomjestiti njihove zračne snage s 28 komada američkog F-16 aviona. Također, Poljska je iznijela prijedlog da bi Rumunjska i Slovačka također trebale poslati Ukrajini svoje stare zrakoplove sovjetske proizvodnje.

Razlog iza slanja ovih aviona je taj što su ukrajinski piloti obučavani upravo na ruskim avionima, a Ukrajini se trenutno odvija borba za zračnu prevlast. No, prva verzija ideje, ona oko koje se Pentagon vjerojatno složio, je bila da ukrajinski piloti stignu u Poljsku te sami avionima ulete u zračni prostor svoje matične zemlje. Čini se da su iz Washingtona donekle prihvatili tu ideju, a Blinken je nedjelju bio donekle optimističan oko realizacije plana. “Sada aktivno radimo na mogućnosti da Poljska isporuči zrakoplove u Ukrajinu. Ne mogu govoriti o roku, ali mogu samo reći da razmatramo tu mogućnost  vrlo, vrlo aktivno”, rekao je krajem prošlog tjedna američki državni tajnik tijekom posjeta Moldaviji.. Prošlog tjedna je i Borrell, šef europske diplomacije, najavio slanje borbenih aviona u Ukrajinu. Ipak, čini se da Poljska nije bila dovoljno sigurna u tu ideju ako iza poteza ne stoji potpuno zaleđe NATO saveza. Stoga su htjeli u “priču” još dodatno htjeli uvesti Njemačku (i SAD kroz njihovu bazu).

No, glasnogovornik Pentagona John Kirby je sinoć kazao je odluka o slanju bila “primarno iz Poljske” i da ne žele slati avione iz američke baze i njemačkog teritorija u zračni prostor izvan NATO saveza gdje trenutno lete ruski avioni. Kazao je da bi takav potez izazvao “značajnu zabrinutost za cijeli savez”, prenosi CNN. Njemački kancelar Olaf Scholz je također odbacio prijedlog danas kako su već pomogli Ukrajini i financijski i kroz obrambeno oružje te da daljnje pomaganje “ne uključuje borbene zrakoplove”, prenosi DW. Drugim riječima, Pentagon je vjerojatno isprva podržao poljsku ideju, ali samo ako će iza ideje primarno stajati Poljska kao odgovorna država. Sve u svemu, može se sa sigurnošću zaključiti da je došlo do loše diplomatske komunikacije između zapadnih saveznika. Moguće da je došlo i do neslaganja oko ideje u samom vrhu američke vlasti. Netko od čelnika iz Berlina i Washingtona je ipak odlučio da bi granica sigurnosti bila prekoračena ovakvim izrazom “pomoći” Ukrajini.





Komentari

komentar

You may also like