Što za Tajvan znače nove trgovačke sankcije iz Kine?

Kina je ograničila svoju trgovinu s Tajvanom zbog povišenih napetosti zbog posjeta predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi tom demokratski uređenom otoku.

Kineske trgovačke i carinske vlasti priopćile su jutros da su zaustavile izvoz pijeska, ključnog materijala koji se koristi u građevinarstvu te uvoz tajvanskih citrusa i nekih vrsta ribe. Kineska glavna carinska uprava priopćila je da je uvoz hrane zaustavljen zbog prisutnosti pesticida u nekim pošiljkama, dok je Ministarstvo trgovine priopćilo da je obustavilo izvoz pijeska u skladu s neodređenim zakonskim odredbama, prenosi Xinhua.

Kineski Ured za tajvanske poslove zasebno je objavio da će zabraniti tvrtkama i pojedincima iz kontinentalne Kine financijske poslove s dvije tajvanske zaklade, Tajvanskom zakladom za demokraciju i Tajvanskim fondom za međunarodnu suradnju i razvoj. Trgovinske mjere uslijedile su nakon obavijesti kineske carinske agencije u ponedjeljak da je više od 100 tajvanskih prehrambenih marki stavljeno na crnu listu jer nisu obnovile registraciju za izvoz. Wu Shou-Mei, glavni direktor tajvanske Agencije za hranu i lijekove, rekao je da bi potezi koji su se dogodili tijekom noći mogli biti politički motivirani jer su tajvanski proizvođači tretirani drugačije od onih iz drugih zemalja, izvijestio je Taipei Times.

Kina je najveći trgovinski partner Tajvana. Izvoz s Tajvana u kontinentalnu Kinu i Hong Kong je 2021. dosegao vrijednost od 189 milijardi dolara. Kina je prošle godine zabranila uvoz tajvanskog ananasa navodeći kao razlog zabrinutost za “biosigurnost” u potezu koji se naširoko smatra pokušajem pritiska na tajvansku predsjednicu Tsai Ing-wen, koja je nastojala ojačati odnose i položaj Tajvana u inozemstvu. Kina je optužena za korištenje trgovine kao oružja posljednjih godina, a Australija i Litva već su doživjeli kako je njihov izvoz prema Kini ograničen velikim carinama i regulatornim ograničenjima nakon sporova s Pekingom.

Alicia Garcia-Herrero, glavna ekonomistica za Aziju i Pacifik u tvrtki Natixis iz Hong Konga, rekla je da će obustava uvoza voća i ribe imala zanemariv učinak na gospodarstvo Tajvana, ali bi zaustavljanje izvoza pijeska moglo imati značajan utjecaj jer je građevinarstvo postalo važan izvor gospodarskog rasta otoka zadnjih godina. “U Tajvanu već neko vrijeme vlada nestašica pijeska i šljunka”, rekla je Garcia-Herrero za Al Jazeeru. “Ne bih rekla da je to ključni izvoz iz Kine, ali zabrana značajno šteti Tajvanu.”

Henry Gao, stručnjak za kinesku trgovinu na Singapurskom sveučilištu za menadžment, rekao je da, iako je pijesak važan resurs za Tajvan zbog upotrebe u tehnološkoj i vojnoj sferi, kao i u građevinarstvu, otok bi mogao lako nabaviti taj resurs iz drugih izvora. “Mislim da je vjerojatno da će Kina najaviti druge ekonomske sankcije, ali je malo vjerojatno da će biti učinkovite osim ako Kina ne zabrani uvoz mikročipova i poluvodiča iz Tajvana”, rekao je Gao. “Međutim, to bi naštetilo i samoj Kini, budući da se mnoge kineske tvrtke oslanjaju na te poluvodiče”, tvrdi Gao za Al Jazeeru.





Pelosi, treća najviša dužnosnica u američkoj vladi, sletjela je u utorak navečer u Taipei u sklopu azijske turneje koja uključuje posjet Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru i Maleziji. U autorskom tekstu objavljenom u Washington Postu nekoliko minuta nakon njezina dolaska, Pelosi je rekla da SAD ne može stajati po strani dok Peking “nastavlja prijetiti Tajvanu i samoj demokraciji”.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je posjet kao “iznimno opasan” i optužilo američku stranu za “igranje vatrom”. Kineska Komunistička partija smatra samoupravni Tajvan odbjeglom pokrajinom koja se mora “ponovno ujediniti” s kopnom, ako je potrebno i silom, iako partija nikada nije imala kontrolu nad otokom. Bijela kuća je izjavila da ne podržava neovisnost Tajvana (koju priznaje samo 13 zemalja i Vatikan), niti promjenu statusa quo, ali da Pelosi ima pravo posjetiti otok.

Komentari

komentar





You may also like