Stoltenberg: ako Rusija želi sukob – spremni smo!

Ako Rusija želi sukob sa zemljama NATO-a, tada je savez spreman za to. Ako Rusija želi suradnju, tada će NATO biti sretan, izjavio je u utorak, 16. veljače, glavni  tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za španjolski medij El Mundo.

“Vjerujem u potrebu da se Rusiji pošalje jasan signal: ako žele sukobe, spremni smo. Ako žele surađivati, bit ćemo sretni”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg uvjerava kako je NATO spreman braniti svoje članice.

“Dijalog s Rusijom trebao bi se temeljiti na snazi, na čvrstoći. Ali moramo i razgovarati s Rusijom. Nema kontradikcije između (politike, op. GN.) zadržavanja i dijaloga. Čak i ako ne vjerujemo da odnosi s Moskvom mogu biti bolji, moramo nastaviti razgovarati jer se moraju održavati važne veze i odnosi. Razmislite o kontroli oružja kako biste izbjegli utrku u naoružanju. Oni su nam susjedi, imaju interese, moramo izbjegavati nesreće, posebno na granicama. Kao norveški političar imam puno iskustva u radu s Rusijom i znam da je to moguće”, izjavio je glavni tajnik NATO saveza.

Podsjećamo: Stoltenberg je jučer najavio daljnji razmještaj NATO-ovih vojnih efektiva na svom istočnom krilu, uz zapadne ruske granice, o čemu bi se trebalo govoriti na predstojećem summitu NATO-a u Bruxellesu 17. i 18. veljače. Jedna od tema bit će i pitanje povlačenja NATO snaga iz Afganistana (vidi poveznicu ispod teksta).

Stoltenberg o povlačenju NATO-a iz Afganistana





 

Komentari

komentar





You may also like