Stoltenberg: članstvo Švedske “apsolutno moguće” do srpnja

Članstvo Švedske u NATO-u “apsolutno je moguće” do samita Saveza u Vilniusu u srpnju, rekao je u utorak šef NATO-a Jens Stoltenberg, dva dana nakon reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji se tome protivi, izvještava AFP.

“Nema jamstava, ali apsolutno je moguće postići rješenje da se omogući odluka o punopravnom članstvu” Švedske do samita, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Oslu, koji je ovaj tjedan domaćin neformalnog sastanka šefova diplomacija zemalja NATO-a.

“Nemamo sigurnosti za to. Naravno, govorimo o suverenim odlukama nacionalnih parlamenata”, inzistirao je, ali “moja poruka je da je to u našem dosegu”.

Za glavnog tajnika NATO-a, “sada postoji prozor, posebno nakon izbora u Turskoj i konstituiranja turskog parlamenta”. “Naravno da je moguće”, zaključio je. Turska je, uz Mađarsku, jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratificirala članstvo Švedske. Finska je 4. travnja službeno postala 31. članica Saveza.

Ponovno izabran u nedjelju na pet godina, turski predsjednik Erdogan blokira švedsku kandidaturu optužujući Stockholm za pružanje utočišta turskim oporbenim osobama i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra “terorističkim”.

Stoltenberg je rekao da ima “stalni kontakt s turskim vlastima” kako bi pokušao ukloniti preostale prepreke.





Budući da je parlament u Ankari u procesu osnivanja, šef turske diplomacije neće biti prisutan ovoga tjedna u Oslu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji bi trebao biti priprema za samit u Vilniusu 11. i 12. srpnja.

Na sjeveru Europe počele opsežne NATO-ove vježbe vojnih zrakoplova





Komentari

komentar

You may also like