Stoltenberg: još treba pregovarati o Afganistanu

Trenutačni mirovni pregovori o Afganistanu najbolji su način za očuvanje teško stečenih dobitaka u protekla dva desetljeća i osiguranje stabilnosti u toj zemlji koja više neće služiti kao utočište teroristima, izjavio je 22. ožujka glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg. 

Kazao je kako ne postoje jednostavne mogućnosti za rješavanje sukoba.

“Sigurnosno stanje je teško. Poduzet ćemo sve potrebne mjere kako bismo osigurali sigurnost naših snaga dok budu u zemlji”, izjavio je Stoltenberg.

„To zahtijeva da sve strane rade na postizanju napretka. Potrebno je smanjiti visoku razinu nasilja, pregovarati u dobroj vjeri. Također je potreban konstruktivan angažman svih regionalnih aktera i međunarodne zajednice”, rekao je Stoltenberg.

Podsjećamo: 18. ožujka u Moskvi je održana konferencija o afganistanskom sporazumu na kojoj su sudjelovale delegacije Rusije, SAD-a, Kine i Pakistana, a nazočili su joj i predstavnici afganistanske vlade i talibana, kao i drugih oporbenih snaga. Tijekom razgovora afganistanska vlada podržala je načelo podjele vlasti u budućoj koalicijskoj vladi koju su predložile Sjedinjene Države, međutim talibani je nisu prihvatili.

Sada Sjedinjene Države namjeravaju održati još jedan summit o afganistanskom mirovnom procesu u Istanbulu, čiji datum još nije utvrđen.
Sve se to događa u kontekstu predstojećeg donošenja odluke o američkom vojnom povlačenju iz Afganistana. Trenutačno Washington razmatra mogućnost produljenja vojne nazočnosti za dodatnih 6 mjeseci, ali konačna odluka o tome još nije donesena te su u planu dodatni razgovori s američkim saveznicima u NATO-u. Prema sporazumu iz veljače prošle godine između SAD-a i talibana, sklopljenog u katarskoj prijestolnici Dohi, američka vojska trebala bi u potpunosti napustiti Afganistan do 1. svibnja ove godine ali pod uvjetom postizanja unutarnjeg mirovnog sporazuma tj. stabilizacije sigurnosnog stanja u zemlji.

 

 

Komentari

komentar

You may also like