Stoltenberg: NATO će jamčiti da se sukob ne proširi izvan Ukrajine

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg danas je boravio u Latviji i održao zajedničku medijsku konferenciju s tamošnjim predsjednikom Egilsom Levitskom. Njezin je tijek objavljen na službenim stranicama NATO saveza.

Jens Stoltenberg je, između ostalog, kazao slijedeće:

„Rusija je pogođena oštrim sankcijama bez presedana i gotovo je potpuno izolirana na svjetskoj pozornici. Saveznici pomažu Ukrajini da održi svoje temeljno pravo na samoobranu….Potpora je pojačana s milijardama eura. Otvorene su i granice za pružanje pomoći izbjeglicama. Patnja koju sada vidimo u Ukrajini je užasna. … I mi imamo odgovornost osigurati da sukob ne eskalira i ne proširi se izvan Ukrajine. To bi bilo još opasnije, razornije i još smrtonosnije. A situacija bi mogla izmaći kontroli.“

Glavni tajnik NATO saveza dalje je kazao: „Kako bi osigurao da u Moskvi ne bude mjesta za pogrešnu procjenu, NATO je značajno pojačao našu prisutnost u istočnom dijelu našeg Saveza. Imamo 130 mlažnjaka u visokoj pripravnosti Preko 200 brodova od krajnjeg sjevera do Sredozemlja. I tisuće dodatnih vojnika u regiji. Uključujući NATO-ovu multinacionalnu borbenu skupinu u Adaziju, koju ću posjetiti kasnije popodne. Saveznici, uključujući Kanadu, Sjedinjene Države i Španjolsku, ovdje raspoređuju stotine dodatnih vojnika. Zaštitit ćemo i braniti svaki pedalj Latvije. Štitit ćemo i braniti svaki pedalj cijelog savezničkog teritorija.“

Dodali bismo: ništa posebno novog ili neočekivanog ovom prigodom nije rečeno. Sve je ovo vrlo jasan stav Sjevernoatlantskog vojno-političkog saveza još od samog početka ruske invazije na Ukrajinu. Štoviše, takva pozicija u više je navrata javno izražena i od strane SAD-a kroz riječi predsjednika Joe Bidena (i to u vrijeme znatno prije početka ruske invazije na Ukrajinu) kako američki vojnici nikada neće ići u Ukrajinu i boriti se protiv ruskih snaga u slučaju njihove invazije. A ako neće američki, neće niti NATO-ovi, to je valjda svima jasno.

Štoviše, Biden je kazao kako američki vojnici neće ući u Ukrajinu čak niti u svrhu evakuacije američkih građana iz te zemlje te ih je pozvao na njeno napuštanje znatno prije ruske invazije.





Umjesto vojnog suprotstavljanja Rusiji Zapad je izabrao najlogičnije i jedino moguće rješenje: udariti na Rusiju svim mogućim sankcijama. Sve bi ostalo bilo prerizično i vjerojatno vodilo u međusobni vojni sukob s katastrofalnim posljedicama.

Komentari

komentar





You may also like