Stoltenberg: NATO i Rusija u potpunosti se razilaze oko Ukrajine i raketnog sporazuma

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je u petak, 25. siječnja, na konferenciji za novinare u Bruxellesu, kako je danas održano zasijedanje Vijeća NATO-Rusija bilo „korisno i profesionalno“. Međutim, kazao je i kako se dvije strane potpuno razilaze oko pitanja povezanih s Ukrajinom i Sporazumom o raketama malog i srednjeg dometa.

„Po tim objema temama mi smo se razišli u stavovima. I upravo zato je taj dijalog važan“, kazao je Stoltenberg. Kazao je kako će dijalog o sudbini raketnog sporazuma biti nastavljen, kao i to, da će ga ministri obrane članica NATO saveza razmatrati 13. i 14. veljače u Bruxellesu.

Današnji sastanak Vijeća NATO-Rusija, prvi ove godine, trajao je čak 5 sati. S ruske je strane na njemu sudjelovao zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov. Upravo je on prije dva dana u Moskvi održao brifing za strane vojne atašee, na kojima je ruska strana po prvi put obznanila pojedine taktičko-tehničke karakteristike krstareće rakete kopnenog baziranja 9M729, za koju američka strana smatra da krši spomenuti raketni sporazum, ali i pozvao predstavnike NATO-a, SAD-a EU, i BRIKS-a da nazoče praktičnoj demonstraciji lansiranja i letnih karakteristika te rakete, što je potez bez presedana. Zapadna je strana, međutim, taj prijedlog ubrzo potom odbila.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je u listopadu prošle godine najavio plan o povlačenju SAD-a iz raketnog sporazuma s Rusijom, potpisanog 1987.g. između tadašnjeg SSSR-a i SAD-a, smatrajući kako Rusija taj sporazum krši. S druge strane Rusija te optužbe odbacuje i smatra kako sporazum krše upravo SAD. Dvije su strane 15. prosinca 2018.g. u Ženevi održale zatvorene pregovore o tom sporazumu i njegovoj daljnjoj sudbini, ali su obje delegacije pregovorima bile nezadovoljne. Naknadno je američka strana Rusiji predložila provedbu novih pregovora u okviru UN-ovog sastanka koji će se slijedeći tjedan održati u Pekingu.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like