Stoltenberg: NATO je spreman spriječiti eskalaciju između Kosova i Srbije

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je savez spreman spriječiti eskalaciju između Kosova i Srbije zbog nedavnih napetosti na granici, izvještava Anadolu Agency.

Stoltenberg je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Planiran je i sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Napetosti između Srbije i Kosova porasle su ranije ovog mjeseca zbog planirane provedbe novog zakona na Kosovu koji obvezuje sve, uključujući Srbe koji žive na Kosovu, da imaju kosovsku osobnu iskaznicu i registarsku tablicu. Kosovo je, međutim, odgodilo nove mjere do 1. rujna. Vučić i Kurti u četvrtak će razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom Unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Stoltenberg je rekao da je “odgovornost svih strana, a posebno dužnosnika iz Beograda i Prištine, spriječiti ponovnu eskalaciju” i pozvao obje strane na suzdržanost. Ustvrdio je da je mirovna misija pod vodstvom NATO-a na Kosovu (KFOR) spremna intervenirati ako “stabilnost bude ugrožena”. “Poduzet ću sve mjere koje su potrebne da zajamčimo sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu”, rekao je Stoltenberg. “Mora se učiniti sve da se spriječi eskalacija”, dodao je. Stoltenberg je također pozvao srbijanske i kosovske čelnike da pokažu fleksibilnost i uključe se u konstruktivan razgovor na predstojećem sastanku jer je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Europske unije pravi put za pronalaženje rješenja za obje zajednice.

Vučić je, s druge strane, rekao da očekuje “teške razgovore” s kosovskim kolegom jer se “ne slažemo gotovo ni u čemu”. Istaknuo je opredijeljenost Srbije za poštivanje međunarodnog prava, uključujući rezolucije UN-a i briselski sporazum o načelima normalizacije odnosa. Srbijanski čelnik također je pohvalio ulogu KFOR-a u osiguravanju stabilnosti u regiji i istaknuo da Srbija uz očuvanje neutralnosti namjerava jačati suradnju s NATO-om i izbjegavati eskalaciju.

Pokrenut 2011. godine, dijalog Beograda i Prištine pod vodstvom Europske unije ima za cilj normalizirati odnose između susjeda na zapadnom Balkanu. Bivša srbijanska pokrajina Kosovo proglasila je neovisnost 17. veljače 2008. godine, a priznalo ju je više od 100 zemalja. Unatoč tome, Beograd i dalje vidi Kosovo kao svoj teritorij. Pod mandatom UN-a, međunarodna mirovna misija KFOR djeluje na Kosovu od 1999. godine.





Komentari

komentar

You may also like