Stoltenberg: NATO je spreman za dijalog s Rusijom, ali neće učiniti ustupke u nizu pitanja

Sjevernoatlantski savez zalaže se za plodan dijalog s Rusijom o sigurnosnim pitanjima, ali neće pristati na mjere koje bi ograničile njegovu sposobnost obrane svojih perifernih zemalja, izjavio je u petak, 7. siječnja, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO će nastaviti jačati obranu zemalja članica te će paralelno voditi dijalog s Rusijom. Kako je istaknuo, šefovi vanjskih poslova zemalja članica Saveza potvrdili su potrebu za takvom komunikacijom.

Istodobno je naglasio kako NATO neće praviti kompromise oko ključnih pitanja, uključujući pravo pojedinih zemalja da mu se pridruže.

“Spremni smo saslušati zabrinutost Rusije, ali također očekujemo da će Rusija čuti zabrinutost NATO-a”, citiraju RIA Novosti Stoltenberga.

Kazao je pri tom kako Moskva nastavlja jačati svoje snage u blizini rusko-ukrajinske granice, i da to izaziva zabrinutost.

“Dovlačenje snaga nije prestalo, ono se nastavlja”, kazao je Stoltenberg.





Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako Rusija čini sve što je potrebno da osigura svoju sigurnost. Moskva je poslala prijedloge Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama o sigurnosnim jamstvima, koji uključuju, prije svega neširenje NATO saveza dalje na istok, što se prije svega odnosi na Ukrajinu i Gruziju.

Washington je već odgovorio kako se ne može složiti sa svim prijedlozima ruske strane, ne precizirajući o čemu je riječ.

U Ženevi, 10. siječnja, počinju američko-ruski pregovori, 12. siječnja pregovori u formatu Vijeća NATO-Rusija u Bruxellesu, a dan kasnije oni u formatu OESS-a u Beču. Stoltenberg je najavio kako će se, ako ovi pregovori ne uspiju, Savez “pripremiti za agresiju Rusije na Ukrajinu”. To će prije svega biti na razini prebacivanja novih vojnih snaga u zemlje članice na istoku Europe, uvođenja novih oštrih, ili kako ih se još zove „paklenih“ sankcija protiv Moskve (moguće i zabrana pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2), ali i pružanja svekolike pomoći Ukrajini. Pri tom se isključuje vojno angažiranje na strani Ukrajine odnosno rat SAD-a i NATO saveza protiv Rusije.





 

Komentari

komentar

You may also like