Stoltenberg: NATO ne ide iz Afganistana dok su u njemu teroristi

Proteklih je dana objavljena informacija o početku dijaloga između SAD-a i afganistanskog talibanskog pokreta s ciljem pronalaska načina za postizanje mira u toj zemlji. A sve to u okviru službeno nepotvrđenih američkih najava o povlačenju dijela svog vojnog kontingenta iz te zemlje, što je izazvalo veliko iznenađenje unutar američkih saveznika u NATO-u, kao i središnjoj afganistanskoj vladi u Kabulu koja u potpunosti ovisi o tamošnjoj američkoj vojnoj nazočnosti.

Danas se na tu temu oglasio i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, nakon održanog sastanka s američkim ministrom obrane Patrickom Shanahanom. Stoltenberg je izjavio kako će NATO nastaviti obavljati svoje poslove u Afganistanu, zajedno sa SAD-om, sve dok tamo postoji opasnost od pretvorbe te zemlje u utočište za međunarodne teroriste.

Tijekom sastanka njih su dvojica razgovarali o nizu pitanja od zajedničkog interesa, između ostalog i o Afganistanu, pri čemu je Stoltenberg priznao kako sadašnje stanje u toj zemlji zahtjeva sudjelovanje NATO-a kao pomoć afganistanskim snagama sigurnosti do njihove sposobnosti za samostalno izvršenje zadaća.

Stoltenberg je pozdravio mirovne pregovore SAD-a i talibana, ali se suzdržao od ocjene njihovih rezultata, kazavši, kako je za sada preuranjeno o tome govoriti i da je potrebno nastaviti ulagati napore za mirno riješenje sukoba.

Talibani govore o napretku u pregovorima sa SAD-om, ali inzistiraju na potpunom povlačenju stranih vojnika iz Afganistana
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like