Stoltenberg: NATO neće učiniti kompromis oko proširenja

NATO neće napraviti kompromis u pogledu proširenja organizacije i raspoređivanja snaga na istoku, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u programu Poljskog radija, a što prenose i drugi svjetski mediji.

“Sada smo u kritičnom trenutku za europsku sigurnost i moramo razgovarati s Rusijom, između ostalog, kako bismo joj prenijeli jednoglasni stav svih saveznika da nećemo raditi nikakve kompromise ako je to pitanje (naših, op.GN.) načela. Svaka zemlja ima pravo birati svoje putove i odlučiti hoće li pripadati vojnom savezu koji je NATO ili ne”, kazao je tajnik NATO saveza kojemu uskoro ističe mandat.

Prema njegovim riječima, za članice saveza od presudne je važnosti “pravo na zaštitu svih saveznika”, koje, posebice, mogu ostvariti kroz razmještaj kontingenta na istoku Europe.

“Istovremeno moramo razgovarati i stoga smo predložili dijalog o kontroli naoružanja, transparentnosti vojnih vježbi, mehanizmima za smanjenje rizika … incidenata i mnogim drugim pitanjima”, kazao je Jens Stoltenberg.

“Nemamo sigurnosti u namjere Rusije u odnosu na Ukrajinu, ali vidimo veliku koncentraciju snaga – desetke tisuća vojnika spremnih za bitku. Sve to pokazuje da je prijetnja stvarna. Stoga upozoravamo da će cijena biti visoka za Rusiju”, zaključio je glavni tajnik NATO saveza.

 





 

Komentari

komentar





You may also like