Stoltenberg o nuklearnom sporazumu SAD-Rusija, o Turskoj i njenim sustavima S-400, …

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu, na medijskoj konferenciji posvećenoj summitu ministara obrane zemalja članica (22. i 23. listopada), kako je Sjevero-atlantski savez podržao produljenje ugovora o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja između SAD-a i Rusije.

Podsjećamo kako se radi o prošlotjednoj inicijativi ruskog predsjednika Vladimira Putina američkoj strani, o produljenju toga ugovora na godinu dana bez bilo kakvih preduvjeta, a što je Washington jučer odlučio prihvatiti. Sporazum o njegovom produljenju ili izradi novog ugovora ušli su u „slijepu ulicu“, te je ovaj prijedlog zapravo i posljednji pokušaj njegovog spašavanja s obzirom kako ugovor, poznat i kao Start 3, istječe već u veljači iduće godine.

Ovo produljenje dat će SAD-u i Rusiji dodatno vrijeme za razmatranje pitanja koji ne obuhvaćaju postojeći sporazum, poput priključenja Kine u te pregovore, kazao je danas Jens Stoltenberg, pozdravljajući napredak koji je postignut posljednjih dana na tu temu.

Međutim, kazao je dalje glavni tajnik, ugroza, koju predstavljaju ruske rakete za NATO, veća je i složenija. Članice saveza već su pripremile paket uravnoteženih političkih i vojnih mjera koje moraju ojačati potencijal NATO saveza, izjavio je Stoltenberg.

Osvrnuo se i na ruski protuzračni sustav S-400 Triumf, kojaga je od Moskve kupila Turska. Još je jednom naglasio kako su ti ruski sustavi nekompatibilni sa sustavima NATO saveza te je podržao traženje alternativa tom oružju kroz nabavku, primjerice, američkih ili francuskih sustava protuzračne obrane.

Ovdje bismo dodali kako baš nije previše vjerojatno da će Turska poželjeti opet trošiti svoje novce, ovoga puta na francuske sustave PZO, ako ni zbog čega drugog onda zbog potpuno poremećenih francusko-turskih političkih odnosa i osobnog animoziteta između predsjednika dviju država Emmanuela Macrona i Revepa Tayyipa Erdogana. Ni stanje s američkim PRO sustavima „Patriot“ nije puno optimističnije, poglavito u kontekstu ovih dana održanih turskih testiranja kupljenih ruskih sustava S-400 usprkos snažnom američkom protivljenju. Međutim, tu ipak možemo ostaviti mogućnost za neke promjene s obzirom kako Washington Ankari prijeti ozbiljnim sankcijama u slučaju razmještaja ruskih S-400 na njenom teritoriju tj. njihovog službenog stavljanja u bojevo dežurstvo unutar turske vojske.





I za kraj, Jens Stoltenberg danas je kazao, kako će na predstojećem summitu biti usvojena odluka o izgradnji svemirskog centra NATO saveza u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein.

O tome smo opširnije pisali jučer, što možete pročitati na poveznici ispod teksta.

NATO će u Njemačkoj graditi svoj Centar za svemirsko ratovanje





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like