Stoltenberg o povlačenju NATO-a iz Afganistana

Prije dva dana izvijestili smo kako SAD žele sa saveznicima unutar NATO-a razgovarati o mogućem povlačenju vojske iz Afganistana na skorašnjem sastanku (vidi poveznicu ispod teksta). Zamjenik američkog ministra obrane John Kirby tada je kazao kako Sjedinjene Države ne namjeravaju donositi nikakve odluke “bez odgovarajućeg savjetovanja” sa saveznicima i partnerima. Savjetovati se vjerojatno i hoće, ali se ipak dobro se zna tko će o tome i donijeti konačnu odluku. O toj temi opširno je govorio i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u jučer objavljenom intervjuu za njemački medij Die Welt.

Stoltenberg je kazao kako će se 17. veljače  održati internetski sastanak o mogućem povlačenju snaga iz te srednjoazijske zemlje, ali i upozorio na rizike koji iz Afganistana mogu doći. To će biti prvi sastanak NATO saveza s novom američkom administracijom, a Stoltenberg očekuje „da će saveznici aktivno sudjelovati u raspravama o budućoj nazočnosti NATO-a u Afganistanu”.
Podsjetio je kako afganistanska vojna kampanja „ove godine obilježava dva desetljeća“ i da „to ne može trajati vječno“. „Nijedna zemlja NATO-a ne želi ostati duže nego što je potrebno”, izjavio je glavni tajnik, dodavši kako o pitanju ostati ili se povući i time riskirati „novu transformaciju zemlje u pouzdanu luku za teroriste ne postoji jednostavno rješenje“.

Njemački medij navodi da je pred NATO savezom izbor između manjeg zla. Odluka o tome hoće li se sporazum s talibanima poštivati ​​i hoće li doći do povlačenja trupa, sada je na Washingtonu. Ovo je politička odluka koju novi američki predsjednik Joe Biden želi donijeti u uskoj koordinaciji sa saveznicima, napominje Die Welt. Medij također navodi kako na sastanku ministara obrane NATO-a u srijedu neće biti donesena nikakva odluka, već da se to očekuje tek sljedećih tjedana. Diplomatski krugovi gotovo su sigurni da će NATO htjeti ostati u Afganistanu dulje od kraja travnja za kada se to povlačenje planira sukladno sporazumu kojeg je bivša Trumpova administracija postigla u siječnju prošle godine. Njemačka vlada zato radi na nacrtu prijedloga za produljenje mandata u toj zemlji i nakon 31. ožujka.

Razlozi za produženje misije su očiti: mirovni pregovori između vlade u Kabulu i talibana još uvijek nisu završeni, afganistanske sigurnosne snage, kojih ima oko 350 000, još su uvijek preslabe, a islamisti i dalje  vrše ubilačke napade.

“Talibani moraju održati svoja obećanja da će smanjiti uporabu sile i prekinuti veze s terorističkim skupinama”, rekao je Stoltenberg. “Umjesto toga, vidimo neprihvatljivu razinu nasilja talibana, …”

Prema službenim podacima, u zemlji sada ima 10 000 NATO vojnika, od toga 1085 Nijemaca i najmanje 2500 Amerikanaca. Hoće li ovo tako i ostati, za sada još nije poznato.
Pentagon: uskoro će članice NATO-a razgovarati o povlačenju iz Afganistana

 

Komentari

komentar

You may also like