Stoltenberg o Trumpovoj izjavi o povlačenju iz Afganistana

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump na svom tvitu najavio kako su se američki vojnici dužni povući iz Afganistana i vratiti kući do Božića ove godine, na tu je izjavu jučer reagirao i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg.

Izjavio je kako je NATO savez privržen svojoj misiji u Afganistanu s ciljem da ta zemlja ne postane platforma za terorizam.

„Mi smo privrženi svojoj misiji u Afganistanu, jer je u interesu naše sigurnosti uvjeriti se da Afganistan neće ponovo postati platforma na kojoj teroristi mogu planirati, organizirati ili provoditi terorističke napade protiv naših zemalja“, izjavio je glavni tajnik te Sjeveroatlantske vojno-političke organizacije tijekom zajedničke medijske konferencije s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Stoltenberg je kazao kako NATO podržava mirovni proces u Afganistanu između vlade i radikalnog pokreta Talibani, i da je NATO već smanjio svoju misiju na 12 tisuća vojnika koji pomažu afganistanskim snagama sigurnosti i bave se njihovom obukom.

Kazao je i slijedeće: „Mi smo zajednički donijeli odluku o ulasku u Afganistan, mi ćemo zajedno donijeti odluku i o daljnjim promjenama, i kada dođe povoljno vrijeme, zajedno ćemo otići. To je bila snaga NATO-a tijekom mnogih godina i to će ostati snaga saveznika u NATO-u.“

 





 

Komentari

komentar





You may also like