Stoltenberg poziva na rješavanje krize u Sredozemlju u „duhu solidarnosti“ NATO-a

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, danas je, uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, izjavio, kako je krizu u Sredozemnom moru potrebno riješiti u duhu solidarnosti država NATO saveza. Napeto stanje u istočnom dijelu Sredozemnog mora izaziva zajedničku zabrinutost, kazao je.

Također je pozdravio njemačke napore prema smanjenju napetosti u regiji, iznikle između dviju članica NATO saveza – Grčke i Turske. Dijalog i smanjenje napetosti u interesu je svih zemalja regije, izjavio je čelnik NATO-a.

Angela Merkel ukazala je na njemačku zabrinutost zbog eskalacije stanja u Istočnom Sredozemlju izmeđuđu dviju članica NATO-a.

Sva ova pozivanja na nekakve „duhove solidarnosti“ i sl. patetične riječi ukazuju na svu ozbiljnost stanja unutar tog vojno-političkog saveza, gdje nikako nije riječ isključivo o grčko-turskim odnosima i problemima. Tu su još i Francuska sa svojim interesima, Velika Britanija i naravno – američko-europski odnosi u cjelini, koji su dolaskom Donalda Trumpa na čelo SAD-a sve samo ne saveznički. Sve te zemlje imaju i svoje stavove o brojnim pitanjima koji tište Europsku uniju i širu regiju, ali isto tako i partikularne nacionalne interese. Pozivanju na „duh solidarnosti“ i „zajedništvo“ još se samo treba pridodati ono o „bratstvu i jedinstvu“, pa dojam bude potpun i da čitava situacija poprimi izgled kakav je bio u suton SFRJ. Čim se u političkoj retorici počinje koristiti takva frazeologija, jasno je kako je stanje i više nego ozbiljno.

Komentari

komentar





You may also like