Stoltenberg pozvao na dijalog s Rusijom

NATO mora pregovarati s Rusijom o kontroli nad naoružanjem, izjavio je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za njemačku televiziju ARD. NATO prema Rusiji mora nastaviti smijer djelovanja po načelu „sprječavanje u kombinaciji s dijalogom“, kazao je Stoltenberg.

„Rusija je naš najveći susjed i ostat će takva. Mi moramo razgovarati s Rusijom kako bismo poboljšali naše odnose. Ali čak bez poboljšanja odnosa mi se moramo nositi s teškoćama. Mi smo za pregovore o kontroli naoružanja s Rusijom. Njemačka je uvijek bila vrlo snažan pobornik toga dvostranog pristupa djelovanja prema Rusiji. A taj je pristup pošten: sprječavanje u kombinaciji s dijalogom“, kazao je Stoltenber.

Glavni tajnik NATO-a je napomenuo kako se u Europi nalaze deseci tisuća američkih vojnika, osim tisuća onih koji sudjeluju u vojnim vježbama. „Za nekoliko mijeseci 20 tisuća američkih vojnika stići će u Europu zbog sudjelovanja na najvećim vojnim vježbama SAD-a u Europi u posljednjih 25 godina „Defender 2020“. … SAD također upravljaju jednom od vojnih grupa NATO-a u baltičkim državama i u Poljskoj. Poslije hladnog rata SAD su smanjile svoju nazočnost u Europi. Posljednji američki tenk napustio je Bremerhaven u prosincu 2013. godine. Sada su se Sjedinjene Države vratile –s tenkovskom brigadom i mnoštvom tenkova“, kazao je glavni tajnik NATO saveza.

SAD su u okviru vojnih vježbi prethodno u Litvu prebacile oklop prve američke divizije – 30 tenkova Abrams i 20 oklopnih transportera Bradley.

Je li ovaj Stoltenbergov poziv na dijalog rezultat Putinovog rujanskog poziva šefovima glavnih država Zapada, Kine i vodstvu NATO saveza, kao i Europskoj komisiji, u kojemu se predlaže uvođenje moratorija na razmještaj raketa maloga i srednjeg dometa još nije poznato. Međutim, u četvrtak, 28. studenog, u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron je na konferenciji za medije, održanoj zajedno s Jensom Stoltenbergom nakon međusobnog sastanka, kazao kako je Putinov prijedlog razmotren kao temelj za raspravu, ali da on (Macron) pritom „ne prihvaća“ rusku inicijativu. Međutim, takve čudne rečenične konstrukcije francuskoga čelnika, uz ovaj najnoviji intervju Jensa Stoltenberga, ipak stvaraju određenu nadu kako će u budućnosti ipak doći do određenog napretka u smijeru potpisivanja sveobuhvatnog vojnog sporazuma najjačih globalnih vojnih igrača.

Očito je kako će NATO summit 3. i 4. prosinca u Londonu biti vrlo dinamičan i interesantan.





Stoltenberg komentirao američko-turski „sukob“ unutar NATO saveza

Komentari

komentar





You may also like