Stoltenberg: Referendumi u Ukrajini neće utjecati na politiku NATO-a. Reakcije stižu sa svih strana

Nakon što je jučer objavljeno kako će se referendumi o pripajanju Rusiji pojedinih regija na jugoistoku Ukrajine koje su pod nadzorom ruskih snaga i proruskih vlasti održati od 23. do 27. rujna, reakcije na istu odluku (za koju se već zna da će rezultate referenduma prihvatiti službena Moskva kao što se zna i kakvi će ti rezultati biti), stižu sa svih strana.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg osudio je ruske planove za ono što je nazvao “lažnim” referendumima u okupiranim dijelovima Ukrajine, upozorivši predsjednika Vladimira Putina od daljnje eskalacije sukoba, navodi američki Bloomberg za kojeg je glavni tajnik NATO-a jučer dao intervju.

“Takva lažna glasanja, referendumi, nemaju nikakvi legitimitet i stoga ne mijenjaju prirodu sukoba”, kazao je Stoltenberg.

Pozvao je na potporu Kijevu ‘koliko god bude potrebno’ i naglasio kako trenutačna kriza “ide daleko izvan granica Ukrajine”.

Oglasio se i službeni Kijev.

Građani Ukrajine na teritorijima koji nisu pod kontrolom Kijeva za sudjelovanje u referendumima o pridruživanju Rusiji mogu se suočiti s kaznenom odgovornošću u obliku zatvora do pet godina, izjavila je jučer potpredsjednica ukrajinske vlade i ministrica za reintegraciju nekontroliranih teritorija Irina Vereščuk.





Sjedinjene Države nikada neće prihvatiti rezultate referenduma na oslobođenim teritorijima Ukrajine, izjavio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken. “Ako se referendumi održe i Rusija proglasi aneksiju ukrajinskih teritorija, Sjedinjene Države to nikada neće priznati”, rekao je na razgovoru s novim britanskim ministrom vanjskih poslova Jamesom Cleverleyjem održanim na marginama 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Komentari

komentar





You may also like