Stoltenberg: Rusija bi kemijskim oružjem mogla kontaminirati i teritorij NATO-a

Bilo kakvo rusko korištenje kemijskog oružja u napadu na Ukrajinu moglo bi dovesti do kontaminacije na teritoriju NATO-a, upozorio je u četvrtak glavni tajnik Jens Stoltenberg.

“Svaka upotreba kemijskog oružja iz temelja bi promijenila prirodu sukoba. Bilo bi to očito kršenje međunarodnog prava, a imalo bi široko rasprostranjene i teške posljedice”, rekao je Stoltenberg uoči izvanrednog samita čelnika NATO-a.

“Ozbiljnost upotrebe kemijskog oružja, naravno, postaje još očitija znajući da uvijek postoji rizik od kontaminacije… Mogli bi vidjeti širenje kemijskih agenasa i na teritorij NATO-a”, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a nije rekao kako bi NATO odgovorio na takav napad.

U četvrtak prije podne u sjedištu NATO-a u Bruxellesu okupljaju se čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na izvanrednom samitu.

Stoltenberg je također opisao rat u Ukrajini kao “najozbiljniju sigurnosnu krizu u generaciji”.

Saveznici moraju učiniti više, rekao je Stoltenberg, dodajući da očekuje od NATO čelnika da se slože o “ubrzanju investicija u obranu”.

“Današnji sastanak pokazat će važnost da se Sjeverna Amerika i Europa zajednički suočavaju s krizom”.

Stoltenberg je dodao da će čelnici NATO-a danas razgovarati i o “dugoročnom resetiranju odvraćanja i obrane”.

“Prvi korak je uspostava četiri nove borbene skupine na istočnom krilu Alijanse, u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj”, pojasnio je.

Na današnjem samitu razgovarat će se među ostalim i o daljnjem jačanju obrane na istočnom krilu Saveza.

Stoltenberg je naglasio i da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio “veliku pogrešku” invazijom na Ukrajinu čiji je otpor podcijenio.

Najavio je da će se video linkom čelnicima Saveza obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Komentari

komentar

You may also like