Stoltenberg: Ruske rakete mogu uništiti svaki cilj u Europi. Trebamo više novca

U intervjuu, kojega je dao za njemački Die Welt,  glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg između ostaloga je izjavio kako ruske rakete srednjeg dometa s nuklearnim bojevim glavama mogu uništiti bilo koji cilj u Europi.

„Prijetnje i izazovi u sferi sigurnosti, koji su postojali prije krize, u vrijeme pandemije se nisu smanjili, suprotno, povećali su se. Mi ne vidimo neposrednu opasnost od Rusije za bilo koga od naših saveznika, između ostalih i za Njemačku. Ali vidimo kako Rusija uspješno investira u modernizaciju oružanih snaga. To i rakete srednjeg dometa s nuklearnim bojevim glavama, poput 9M729, koje mogu uništiti bilo koji cilj u Europi. Te rakete je teško uočiti, vrijeme upozorenja o njihovom približavanju je vrlo kratko. One mogu doletjeti do europskih glavnih gradova, tako i do Berlina“, kazao je Stoltenberg.

Izjavio je kako Rusija posjeduje moćno oružje, u koje se ubrajaju i „rakete velikoga dometa, rakete zračnog baziranja, dronovi, snažno cyber-oružje, a također i nova vojna doktrina. „Rusija je aktivna na Arktiku, jača svoju nazočnost u bazenu Sredozemnog mora, njezina vojska stoji neposredno na vanjskim grnicama NATO-a. Zato ćemo u budućnosti morati izdvajati novce za zastrašivanje i obranu“, kazao je šef NATO saveza za njemački medij.

Očito, NATO savezu novca nikada dosta. Da bi ga se dobilo u još većim količinama države članice moraju osjetiti stvarnu potrebu za dodatna ulaganja u obrambenu sferu, a to se najbolje postiže kroz širenje straha od drugih. Naravno, Rusija je za to idealna „poluga“ iako su Stoltenbergova objašnjenja pomalo čudna. S jedne strne navodi kako se „ne vidi neposredna opasnost od Rusije“ za bilo koju državu EU, a s druge strane upozorava kako ona raketama može dosegnuti sve europske ciljeve. Pritom naglašava kako Rusija drži vojsku na vanjskim granicama NATO-a, a NATO se sam raširio do njezinih granica. Drugim riječima, Stoltenberg Rusiji zamjera što drži vojsku na svom teritoriju, ali je zabrinut i činjenicom da ona modernizira svoje oružane snege, kao da to ne rade i sve druge, ne samo ključne zemlje svijeta. Na kraju krajeva i Rusija se boji NATO saveza, kao što se i ovaj boji nje, i brine se za vlastitu obranu. Na taj način obostrani strah potiče utrku u naoružanju, kako je to bilo i u vrijeme hladnog rata u prošlom stoljeću kada je nasuprot NATO savezu stajao SSSR.

Čitav smisao Stoltenbergovih riječi svodi se isključivo na traženje dodatnih novčanih sredstava, prije svega od Njemačke kojoj je Trump nedavno zaprijetio smanjenjem broja američkih vojnika na njenom teritoriju, pričemu Amerikanci jačaju svoje efektive u susjednoj Poljskoj.

Komentari

komentar
You may also like