Stoltenberg tvrdi da bi Bahmut mogao pasti “u narednim danima”

Istočni ukrajinski grad Bahmut mogao bi pasti “u narednim danima”, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Njegovi su komentari uslijedili nakon što je ruska privatna plaćenička skupina Wagner objavila da kontrolira istočni dio grada, izvještava DW.

Iako je Stoltenberg predvidio da zauzimanje Bahmuta neće biti “prekretnica u ratu”, naglasio je da se Rusija ne smije podcijeniti. “Ono što vidimo je da Rusija šalje više trupa, više snaga i ono što Rusiji nedostaje u kvaliteti pokušavaju nadoknaditi količinom”, rekao je Stoltenberg. Dodao je da je potpora Zapada u obliku povećanja proizvodnje streljiva neophodna, rekavši da stopa potrošnje trenutnu stopu proizvodnje čini neodrživom. “Ovo je sada rat iscrpljivanja, koji je bitka logistike”, citira ga francuska novinska agencija AFP.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin kazao je ranije u srijedu u glasovnoj snimci na Telegramu: “Sve istočno od rijeke Bahmutka potpuno je pod kontrolom Wagnera.” Izvješće nije bilo moguće neovisno provjeriti. U međuvremenu, Ukrajina je zanijekala ruski “uspjeh” na terenu.

Serhij Čerevati, glasnogovornik Istočne skupine snaga ukrajinskih oružanih snaga dodao je u službenoj izjavi da se očekuje da će Bahmut ostati epicentar neprijateljstava. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opovrgnuo je ranije ovaj tjedan izvješća o planovima za povlačenje.

Nakon mjeseci borbi ui oko Bahmuta, ruske snage spremne su zauzeti grad, što bi bila njihova prva značajna pobjeda na bojnom polju u posljednjih šest mjeseci. Zapadni stratezi i dužnosnici sugeriraju da bi ruska okupacija grada imala više simboličnu nego stratešku vrijednost. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu, međutim, rekao je u utorak da će kontrola nad Bahmutom omogućiti moskovskim snagama daljnje napade dublje unutar Ukrajine. Uz to, Zelenski je u intervjuu za CNN rekao bi pad Bahmuta značio “otvoren put za Rusiju da zauzme druge gradove”.

Prigožin: Zauzeli smo cijeli istočni dio Bahmuta





 

Komentari

komentar





You may also like