Stoltenberg u Turskoj ponovio: NATO se neće izravno miješati u sukob u Ukrajini

Proteklih dana i tjedana iz visokih krugova NATO-a često stižu vijesti o tome da se taj vojno-politički savez neće miješati u ukrajinski ratni sukob s obzirom na vrlo vjerojatnu vojnu eskalaciju koja bi se u tom slučaju proširila i izvan same Ukrajine. U petak, 11. ožujka, takav je stav opetovano ponovio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom boravka u turskoj Antaliji, u intervjuu kojeg je dao za agenciju Anadolu (AA)

Osim što je pohvalio Tursku za njenu ulogu u NATO savezu, Stoltenberg je izjavio i da “razumije frustraciju” u Ukrajini, ističući da bi “eskalacija izvan ukrajinskih granica zapravo samo prouzročila još više patnje i smrti”.

U ekskluzivnom intervjuu za AA, glavni tajnik NATO-a također je komentirao uspostavu zone zabrane letova u Ukrajini, naglašavajući da bi “implementacija zone zabrane letova u Ukrajini značila masivne zračne napade na ruske protuzračne obrambene sustave, što dovodi do izravnog sukoba s Rusijom.”

“NATO također ima odgovornost zaštititi i osigurati obranu svakog od 30 saveznika. U tom smislu poduzimaju se koraci za jačanje istočnog krila saveza”, kazao je Stoltenberg.

“Vidimo brutalnost, vidimo apsolutno neopravdan napad na Ukrajinu, na civile u Ukrajini i to je užasno”, dodao je Stoltenberg i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da “prekine ovaj rat”.

Stoltenberg je kazao kako članice NATO saveza pružaju i vojnu i financijsku pomoć Ukrajini, a istovremeno uvode “teške sankcije Rusiji”.





“NATO je djelomično ujedinjen u nametanju neviđenih troškova Rusiji kroz gospodarske sankcije kakve prije nismo vidjeli”, izjavio je glavni tajnik NATO saveza.

Komentari

komentar





You may also like