Stoltenberg: Ukrajina ostvaruje velike dobitke, ali ne bismo trebali podcijeniti Rusiju

Ukrajina postiže velike uspjehe u svojoj protuofenzivi, ali zapadni saveznici ne bi smjeli podcijeniti Rusiju, upozorio je u četvrtak šef NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi Anadolu.

“Zahvaljujući herojskom otporu ukrajinskog naroda i potpori bez presedana NATO saveznika, Ukrajina je postigla značajne uspjehe”, rekao je Stoltenberg u svom govoru na Berlinskoj sigurnosnoj konferenciji. “Ali ne bismo trebali podcijeniti Rusiju. Ruske rakete i bespilotne letjelice nastavljaju padati na ukrajinske gradove, civile i kritičnu infrastrukturu, uzrokujući ogromnu ljudsku patnju, kako zima pristiže”, dodao je.

Stoltenberg je naglasio da će NATO saveznici Ukrajini nastaviti isporučivati napredno oružje i sustave protuzračne obrane. “Pozdravljam snažnu potporu Njemačke Ukrajini, uz značajnu financijsku, humanitarnu i vojnu pomoć”, rekao je. “Vidimo razliku koju ovo čini svaki dan na bojnom polju. I važno je dodatno pojačati i održati našu potporu”, naglasio je. Stoltenberg je također pozdravio odluku Njemačke da značajno poveća svoju potrošnju za obranu, uz ulaganja u nove borbene zrakoplove, helikoptere, brodove i podmornice.

Stoltenberg je poručio da njemačke oružane snage, Bundeswehr, igraju ključnu ulogu u NATO-ovim planovima odvraćanja i obrane. “Potreban nam je snažan i spreman Bundeswehr s vrhunskim sposobnostima u svim domenama. Trebamo snažnu i robusnu obrambenu industriju koja može ispuniti zahtjeve, na temelju jasnih i održivih signala potražnje”, rekao je. “Ovo je važno za sigurnost Njemačke. To je važno za sigurnost Europe. I važno je za globalnu sigurnost”, dodao je.

 

Komentari

komentar

You may also like