Stonehange bi mogao biti maknut s popisa svjetske baštine

UNESCO-vo tijelo zaduženo za svjetsku baštinu obavijestilo je UK da će Stonehenge biti uvršten na listu “ugrožene” svjetske baštine, prenosi The Guardian. Idući korak je ukidanje statusa svjetske baštine.

Odluka UNESCO-a dolazi nakon što je Visoki sud u Londonu krajem prošlog mjeseca presudio da se nastavlja projekt cestovnog tunela blizu ovog simbola Ujedinjenog Kraljevstva iz neolitika. Riječ je o tunelu kojim će biti proširen protok vozila na prometnici A303 koja povezuju engleski jugoistok i jugozapad. Prometnicom prolazi dva puta više vozila nego je predodređeno prvotnim planom. Unaprijeđene koridora koštat će čak 1.7 milijardi funti, a sam tunel bi trebao biti dug nešto više od 3 km.

Iz udruge Savez za zaštitu Stonehengea tvrde da će novi radovi uništiti izgled pejsaža ovog vrijednog simbola, te da će u procesu izgradnje biti uništeni drugi, manje poznati okolni povijesni lokaliteti.

UNESCO je ovaj kružni spomenik kamenih monolita izrađen prije oko 5000 godina proglasio svjetskom baštinom 1986. Nedavno je UNESCO-ov odbor s popisa svjetske baštine uklonio lokalitete u centru Liverpoola koji su bili iz dobra pomorske trgovine. Uklonjeni su zbog nastavka izgradnje projekta velike liverpulske luke “Liverpool Waters” vrijedan preko 5 milijardi funti.

Centar Liverpoola je postao treći lokalitet u povijesti svjetske baštine kojoj je ukinut taj status. Druga dva su životinjski rezervat u Omanu te dolina Labe blizu Dresdena zbog izgradnje velikog mosta. Ukoliko se makne status Stonehenge-u, UK će biti jedina zemlja s dva “bivša” UNESCO lokaliteta, a Stonehenge daleko najpoznatija “bivša” svjetska baština. Analitičari tvrde da je konzervatorska uloga UK dovedena u pitanje, a u slučaju Liverpoola i Stonehengea, Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje da je profit bitniji od tradicije.

Komentari

komentar
You may also like