Stop multikulturalizmu: trojni sastanak u Budimpešti

Multikulturalizam – NE. Pod ovim očekivanim geslom danas će se u Budimpešti održati sastanak premijera Mađarske i Poljske Viktora Orbana i Mateusza Morawieckog, kao i čelnika talijanske desne stranke Liga Mattea Salvinija.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller izjavio je u intervjuu za Poljski radio kako će se trojni sastanak najviše odnositi na to “kako strukturirati funkcioniranje Europske unije u budućnosti” s obzirom kako „vrlo dobro znamo da su trenutno velike napetosti u Uniji zbog načina na koji funkcioniraju neka tijela EU-a“. Kazao je kako su tri strane dogovorile „specifičnu viziju Europske unije kao zajednice nacija koje djeluju zajedno, poglavito u gospodarskim pitanjima”.

Mađarski premijer Viktor Orban na tamošnjoj televiziji M1 bio je još oštriji, izjavivši slijedeće:

“Mnogi od nas ne žele migracije, tradicionalna obitelj nam je važna, ne želimo multikulturalizam, želimo zaštititi svoje nacije, sačuvati svoj nacionalni identitet. Ne želimo živjeti u europskom carstvu sa središtem u Bruxellesu! Željeli bismo nastaviti živjeti u utvrđenim nacionalnim okvirima.” Prema Orbanu, “mnogi deseci, pa čak i stotine tisuća birača u Europi tako misle“.

Matteo Salvini je u intervjuu za mađarsku agenciju MTI izjavio:

“Mi ćemo predstaviti kartu koja definira zajedničke vrijednosti i ciljeve.”





Sastaju se Orban, Salvini i Morawiecki: Formirat će desni savez u Europskom parlamentu?

 





Komentari

komentar

You may also like