Stotine Etiopljana se prijavlje za borbe u Ukrajini na strani Rusije

Rano svakog jutra redovi se formiraju ispred ruskog veleposlanstva u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi. Privučeni glasinama na društvenim mrežama, mladi i stari muškarci dolaze s nadom da će se boriti za Rusiju u Ukrajinu, prenosi Reuters.

Prijave Etiopljana su počele prije dva tjedan. Sada se prijavljuje nekoliko stotina muškaraca svakodnevno. Ipak, nema dokaza da su Etiopljani poslani u Ukrajinu, niti je jasno hoće li ih ikada biti. Čovjek koji je izašao iz veleposlanstva i preko prevoditelja se obratio dobrovoljcima na ruskom, je rekao da Rusija za sada ima dovoljno snaga, ali da će ih kontaktirati ako im zatreba još.

Jučer je objavljeno priopćenje iz ruskog veleposlanstva u kojem se navodi da ne regrutiraju borce te da su Etiopljani koji su se pojavili ispred ambasade dobronamjernici koji izražavaju “solidarnost i potporu Ruskoj Federaciji”. Etiopsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je rusku izjavu zbog, kako tvrdi, “pobijanja neutemeljenih izvješća o novačenju za ruske oružane snage”. S druge strane, ukrajinsko veleposlanstvo u Adis Abebi uputilo je pitanja etiopskim vlastima. Etiopija je pozvala sve strane u ratu na suzdržanost i nije glasala o rezoluciji Opće skupštine UN-a kojom se osuđuje napad na Ukrajinu.

No, mnogi su u Etiopiji izrazili solidarnost s Rusijom, koja ima bliske odnose s Moskvom još od sovjetske ere. Glasine na društvenim mrežama o isplati 2000 dolara za pridruživanje i mogućnosti rada u Rusiji nakon rata potaknule su neke od muškaraca koji stoje u redovima za prijavu. Mnoge dijelove Etiopije razdiru sukobi, a godišnja inflacija kreće se oko 30%. Ova nacija koja se nalazi na Afriučkom rogu ratuje s regijom Tigraj kojoj pomaže susjedna Eritreja.

“Voljan sam podržati rusku vladu i, zauzvrat, nakon što izađem, dobit ću beneficije”, rekao je Leta Kibru ispred veleposlanstva. “Život u Etiopiji postaje težak”, tvrdi 30-godišnji ulični prodavač, koji je rekao da se povukao iz etiopske vojske 2018. i da sada prodaje odjeću i mobilne telefone. “Ono što mi treba je život u Europi”, tvrdi Leta. Kaže da je čuo za isplatu od 2000 dolara od prijatelja koji su se registrirali prije njega. Još dvoje u redu reklo je dopisniku Reutersa da su na Facebooku vidjeli objave u kojima se navodi da veleposlanstvo skuplja novake. Glasine su uslijedile nakon novinskih izvješća u ožujku da je ruski predsjednik Vladimir Putin dao zeleno svjetlo za 16 000 dragovoljaca s Bliskog istoka koji će biti raspoređeni zajedno s pobunjenicima koje podržava Rusija da se bore u Ukrajini. 

Komentari

komentar
You may also like