Strah od eskalacije! Obama: SAD i NATO moraju definirati granice pomoći Kijevu

Sjedinjene Države trebale bi same odrediti „crvene crte“ do kojih mogu podržati Kijev kako bi izbjegle izravni vojni sukob s Rusijom. Sukus je to stavova bivšeg američkog predsjednika i demokrata Baracka Obame izrečenih u velikom intervjuu za Pod Svave America.

Iz njih se iščitavaju dvije stvari: Obamina zabrinutost i njegovo upozorenje aktualnoj Bidenovoj administraciji na nužnost krajnjeg opreza u povlačenju idućih poteza koje planira poduzimati po pitanju rata u Ukrajini.

Evo što je jučer o toj temi kazao bivši američki predsjednik:

„Mislim da je ono što je ukrajinski narod postigao nevjerojatno i da je to svjedočanstvo ne samo hrabrosti nekolicine vojnika, već se radi o čitavoj naciji koja se mobilizirala suočena s izvanrednim stanjem i podnijela goleme žrtve. …

Na kraju krajeva, nije naš posao govoriti Ukrajincima, kada je dosta, koliko daleko trebaju ići, koji ustupak trebaju napraviti itd. To je na njima. Kao njihovim saveznicima, važno nam je da ih podržimo financijski, vojno, putom naših obavještajnih podataka.

Međutim, moramo biti jasni i iskreni s njima o tome što možemo, a što ne možemo učiniti. I postoje linije koje moramo odrediti interno, SAD, NATO i drugi koji uzimaju u obzir rizik od prelaska u sukob Rusija/SAD/NATO za razliku od sukoba Rusija/Ukrajina.





U ovoj fazi nisam dovoljno upućen u obavještajne podatke i nije moj posao kao privatnog građanina da odlučujem gdje treba povući tu crtu, dok razmišljamo o tome, na primjer, kakvo oružje šaljemo Ukrajini ili kako pristupamo našoj potpori Ukrajini. Mislim da je razmišljanje o tome gdje prestaje obrana i počinje napad i kako to rješavamo, nešto na što moramo obratiti pozornost.

Vjerojatno je stvar koja me najviše brine da su linije komunikacije između Bijele kuće i Kremlja vjerojatno jednako slabe kao što su bile već jako dugo. Čak i u nekim od najnižih trenutaka Hladnog rata, još je uvijek postojao osjećaj mogućnosti da se uzme telefonska slušalica i diplomatskim kanalima radi na slanju jasnih signala. …

Mislim da sada imamo posla s tipom ruskog režima koji je zapravo još više centraliziran, još izoliraniji i zatvoreniji. Mislim da je Putin konsolidirao donošenje odluka do stupnja koji nismo vidjeli čak niti tijekom sovjetske ere… Mislim da bi bilo važno da pronađemo načine na koje se dio te komunikacije može ponovno uspostaviti.“





Podsjećamo: upravo je u drugom mandatu Obamine administracije došlo do majdanske revolucije u Kijevu, a njegova je administracija bila i ona koja je prva uvela nove oštre sankcije protiv Rusije, od kada su međusobni odnosi dviju nuklearnih velesila ubrzano krenuli nizbrdo. Dakle, Obama je itekako pozvan na djelovanje protiv opasne eskalacije američko-ruskih odnosa. Pri tom je i demokrat, a upravo su oni sada nositelji američke vanjske politike prema Ukrajini.

Komentari

komentar

You may also like