Svemoćna mafija: Strani investitori uložili u obveznice talijanske mafije!

Tko zna, zna! A mafija zna, to je sasvim sigurno! Međunarodni investitori su od 2015. do 2019.g. kupili čak 1 milijardu eura obveznica koje su osigurane prihodima utjecajnog mafijaškog sindikata u Italiji, navodi utjecajni poslovni medij Financial Times.

Dio aktiva, koji su osiguravali plasman obveznica, bili su legalni, a ostali su pripadali fiktivnim tvrtkama talijanske kriminalne organizacije ‘Ndrangheta, jedne od najvećih svjetskih mafija uopće i daleko najutjecajnijoj mafiji u Italiji.

Investitori, kao i najveće svjetske konzalting tvrtke, nisu znali, ili nisu željeli znati, kako sudjeluju u pranju mafijaškog novca. O svemu tome utjecajni poslovni medij izvršio je istragu, koja je pribavila dokumentaciju koja nepobitno dokazuje plasman mafijaških obveznica.

Tako je jedna od najvećih privatnih banaka u Europi – Banca Generali – u okviru posla, u kojemu je konzultant  bila revizorska grupacija EY, kupila obveznice, osigurane pool aktivima, dio kojih je pripadao fiktivnim tvrtkama kalabrijske mafijaške organizacije ‘Ndrangheta.

U drugom slučaju obveznice, osigurane talijanskom mafijom, kupovale su se mirovinskim fondovima, hedge-fondovima i obiteljskim investicijskim tvrtkama.

Investitore je privukla zajamčena visoka profitabilnost i oni su ulagali novac u sumnjive obveznice u zamjenu za polučenje visoke dobiti na osnovi rekordno niskih kamatnih stopa u drugim državama, prije svega u EU i SAD-u. U glavnini su to obveznice, koje su plasirane na osnovi nenaplaćenih računa ispostavljenih tvrtkama za medicinske usluge koje duguju državnim zdravstvenim institucijama Italije.
Prema europskim zakonima, za nepravovremena plaćanja računa državnim organizacijama predviđene su novčane kazne prema posebnoj kamatnoj stopi. Zato talijanske državne tvrtke rado idu u spomenute poslove – investicijske tvrtke kupuju takve račune, objedinjuju ih, okrupnjavaju i ispod njih plasiraju obveznice.

Među organizatorima takvih plasmana obveznica je i švicarska investicijska banka CFE, koja je i prodala obveznice za Banca Generali i druge portfelje investitora.

‘Ndrangheta objedinjuje stotine autonomnih klanova, bavi se velikom proizvodnjom i prodajom narkotika, pranjem novca, reketom, prostitucijom, trgovinom robljem i švercom oružja. Nezakoniti prihod te moćne mafijaške organizacije procjenjuje se na nevjerojatnih 44 milijarde eura godišnje (info: Europol). U jednoj od zadnjih operacija oko uhićenja njezinih članova sudjelovalo je oko 3 tisuće specijalaca i karabinjera.

Ali, kao i obično, sve je to samo „kap u vodi“: uhićene ili likvidirane mafijaše na bilo kojim razinama ubrzo zamjenjuju novi, a ilegalni poslovi, kao i isto takvi prihodi zapravo nikada i ne prestaju.

‘Ndrangheta je talijanski sindikat mafijaškog organiziranog kriminala sa sjedištem u regiji Kalabrija, koji potječe iz 19. stoljeća. Navodno su 2010.g. aktivnosti trgovine narkoticima, iznude i pranja novca predstavljale najmanje tri posto talijanskog BDP-a. Preveliki novac i preveliki interesi da bi se tomu uspoješno stalo na kraj. Uostalom, kada gledamo današnji svijet u cjelini, u kojemu nema previše mjesta za osjećaje, empatiju i istinsko milosrđe, već najviše za egoistične financijske interese, moć i užitke, on sve više sliči na golemi mafijaški stroj koji melje sve pred sobom i u čijem radu više ili manje aktivno sudjeluju sve ključne strukture – od politike, preko pravodsudnih i policijskih tijela do velikih i utjecajnih tvrtki i moćnih financijskih organizacija. Metode iz poznate filmske trilogije „Kum“ izgledaju pomalo „romantično“ u odnosu na današnje sofisticirane instrumente koje koristi vrh organiziranog kriminala za pranje novca iza kojega, u osnovi (kao i u spomenutoj filmskoj trilogiji), ne stoji ništa drugo nego krv i znoj običnih malih ljudi koje se cijedi, iznuđuje, krade i ubija ako neće biti „kooperativni“. Dakle, Italija u tome nikako nije izuzetak iako je svi vole isticati u prvi plan.

 
Na Siciliji uhićeni mafijaši zbog planiranog kriminalnog iskorištavanja koronakrize

 

Komentari

komentar

You may also like