Stranka Angele Merkel pobijedila na regionalnim izborima

Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel  izvojevala je sigurnu pobjedu na regionalnim izborima za Bundestag, javljaju njemački mediji. 

Stranka desnog centra – CDU, osvojila je najviše glasova u Saskoj-Anhaltu, na istoku zemlja, gdje su birači u nedjelju izašli na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta, na izborima koji su smatrani posljednjim testom prije nacionalnih izbora u rujnu.

CDU je  pobijedio s velikom prednošću. Kršćansko-demokratska unija osvojila je oko 37 posto glasova, na drugom je mjestu krajnje desna Alternativa za Njemačku – AfD koja je dobila gotovo 21 posto glasova, a na trećem stranka Ljevica s 11 posto.

Izlaznost je bila veća od 60 posto, što je usporedivo s razinom prethodnih izbora u toj saveznoj državi.

Rezultat izbora predstavlja snažnu potporu sadašnjem guverneru Reineru Haseloffu, članu CDU-a, koji će moći birati između tri moguće koalicije s manjim strankama. 67-godišnji Haseloff, naime, isključio je bilo kakvu suradnju s AfD-om ili bivšom komunističkom strankom Ljevica.

Prema riječima analitičara, iako rezultati lokalnih izbora neće imati presudan utjecaj na političko preslagivanje u Njemačkoj, oni mogu ojačati položaj CDU-a pred savezne parlamentarne izbore koji će se održati u rujnu ove godine. Tada će Njemačka dobiti svog novog kancelara s obzirom kako je Angela Merkel već ranije najavila svoje povlačenje iz politike nakon završetka ovog mandata.





 

Komentari

komentar





You may also like