Strategic Culture: SAD se pripremaju za rat s Rusijom

Vojno-analitički medij  Strategic Culture piše kako se Sjedinjene Države pripremaju za vođenje velikog rata, pripreme za koji su već počele. To je poglavito vidljivo iz posljednjih događaja u svijetu, kao i američke obrambene  strategije.

Analitičari smatraju kako upravo Amerikanci forsiraju agresiju u međunarodnim odnosima, pokrivajući se geografskim položajem svoje zemlje, koja ima utjecaj u Europi. “Nuklearna pozicija“, opisana u vojnom izvješću Washingtona, jasno ukazuje na raspored snaga i stremljenja SAD-a. Glavnim suparnicima i potencijalnim protivnicima Sjedinjene Države smatraju Rusiju, Kinu i Iran. Ukoliko se detaljno razmotri strateški dokument, vidljivo je kako američki generali Iran spominju 39 puta, Kinu 47, a Rusiju čak 127 puta, što jasno ukazuje tko uistinu SAD-u može pružiti vojni otpor. Slabe države na taj spisak nikada ne bi došle, a zanimljivo je da se na njemu ne nalazi niti Sjeverna Koreja, koja je od strane Bijele kuće posljednjih mjeseci toliko naglašavana kao neposredna ugroza američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Upravo iz navedenog razloga SAD su počele pripremu za vojni sukob. Tome u prilog idu i najave izradbe novih vrsta naoružanja, povećanje vojnog proračuna, ponovna uspostava Druge flote u Atlantskom oceanu, napadi na Siriju i td. Svi ti aspekti predstavljaju pripremu scenarija za stupanje u potencijalni veliki rat, te je, imajući to u vidu, govoriti o ruskoj agresiji dovoljno glupo, smatraju analitičari. Čak je i ruski predsjednik već često puta pozvao međunarodnu zajednicu gledati na nastalo stanje trezveno.

Vladimir Putin je već ranije upozorio kako su američke podmornice, razmještene pokraj norveških obala, spremne za 17 minuta izvršiti napad na Moskvu. A Rusija još i ne postavlja pitanje o uspostavi svojih vojnih baza na Kubi, kako je to bilo u vrijeme SSSR-a. SAD imaju oko 800 vojnih baza po čitavom svijetu i izdvajaju više od 700 milijardi dolara za vojne potrebe. Potpuno je razvidno tko je u takvoj situaciji agresor, a tko država koja je primorana štititi svoj teritorij i svoje nacionalne interese…

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like