Strpljenje završilo: Putin stanovnicima Donbassa omogućio jednostavnije stjecanje ruskog državljanstva

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu, 24. travnja, potpisao je uredbu kojom se pojednostavljuje stjecanje ruskog državljanstva za stanovnike pobunjenih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk. U obrazloženju ovog poteza Putin je kazao kako ne želi stvarati dodatne probleme novim ukrajinskim vlastima ali da je strpljenje završilo i da se više ne može bez djelovanja gledati na odsječene stanovnike istoka Ukrajine, lišenih najosnovnijih građanskih prava od strane središnje vlade u Kijevu, što graniči s kršenjem temeljnih međunarodno- priznatih ljudskih prava.

Sukladno novom zakonu stanovnici spomenutih regija za polučenje ruskog državljanstva od sada će morati samo podnijeti molbu za njegovim stjecanjem i stjecanjem ruske putovnice, uz potvrdu o svom prebivalištu na teritoriju pobunjenih ukrajinskih regija.

Prema mišljenju našeg analitičara Zorana Metera, ovaj Putinov potez znači, kako Rusija postupno podiže uloge i mijenja svoj pristup problemu. Ona iz faze “reagiranja na podražaje” od strane SAD-a (ne samo po pitanju Ukrajine) sada prelazi u ofanzivniju fazu “stvaranja podražaja” i primoravanja suprotne strane na reakcije, čime usporava njihovo strateško djelovanje. Moskva ovim potezom jasno daje do znanja kako njezino “strateško strpljenje” i iščekivanje promjena politike službenog Kijeva definitivno završava. Ona, sada, čak niti ne želi čekati prve poteze novoizabranog ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog (što bi bilo za očekivati) iz kojih će se moći iščitati njegova buduća politika prema Rusiji, već mu na samom početku odašilje jasnu poruku i daje do znanja kako je, ukoliko ne počme voditi konstruktivniju politiku u odnosu na svog prethodnika Petra Porošenka, spremna na novu radikalizaciju stanja na ukrajinskom terenu. A ta “konstruktivnija politika” novog ukrajinskog državnog vrha, prema shvaćanju Moskve, morat će sadržavati elemente koji će na dugoročno razdoblje otkloniti bilo kakvu mogućnost ukrajinskog pristupanja NATO savezu, kao minimum ispod kojeg Rusija neće ići u građenju odnosa s tom, sebi susjednom zemljom.

 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like