Stručna mišljenja o atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika

Nedavna likvidacija vrhunskog iranskog znanstvenika i jedne od ključnih osoba u razvoju iranskog nuklearnog programa Mohsena Fakhrizadeha izaziva veliku pozornost međunarodne zajednice, kako one političke tako i analitičke.  

Bivši pomoćnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton u subotu je za američki CNN izrazio mišljenje kako vjeruje da je nedavno pokraj Teherana ubijeni iranski znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh “odigrao ključnu ulogu u iranskim pokušajima dobivanja nuklearnog oružja”.

Bolton smatra kako su se iranske vlasti našle u izuzetno teškoj situaciji nakon ovog atentata i da vjerojatno još nisu odlučile kako postupiti u trenutačnoj situaciji.

Na pitanje novinara, koje odmazde može poduzeti iransko vodstvo u svjetlu onoga što se dogodilo, Bolton je odgovorio: „Mislim da ni oni sami ne znaju. Smatram kako su posljednjih godina imali ozbiljnih neuspjeha. Ubijen je zapovjednik specijalnih snaga Al-Quds Islamske revolucionarne garde Qasem Suleimani . Izvršeni su napadi na neke od njihovih ključnih objekata koji se tiču nuklearnog programa i balističkih raketa. ”

“To ukazuje kako oni koji stoje iza napada mogu djelovati u Iranu gotovo bilo gdje. Mislim da su u vrlo teškoj situaciji”, izjavio je bivši pomoćnik predsjednika, inače pobornik oštre američke politike prema Iranu. Odgovarajći na upit, tko točno stoji iza smrti Mohsena Fakhrizadeha, Bolton je kazao: „Očito je da je Fahrizadeh bio meta i da je ubijen. Ne znamo tko je to učinio. O ovome se može samo nagađati. ” Na dopunsko pitanje, je li američka strana mogla biti umiješana u ubojstvo Fakhrizadeha ili je unaprijed bila upoznata s planovima da se to učini, Bolton je odgovorio kako se mora pričekati objava informacija.

Za mišljenje o ovom događaju pitali smo i urednika našega portala Zorana Metera. On smatra kako likvidacija iranskog znanstvenika Fakhrizadeha ima isti cilj kao i ubojstvo generala Soleimanija u bagdadskoj zračnoj luci početkom siječnja ove godine, a to je slijedeće: izazivanje šoka i osjećaja duboke tuge u iranskoj javnosti zbog gubitka jednog karizmatičnog vojnika i jednog vrhunskog znanstvenika, kao i posljedično stvaranje osjećaja nemoći. Te je osjećaje lako pretvoriti u nezadovoljstvo širokih masa koje bi se onda, prema zamislima iranskih protivnika, kanaliziralo prema vladi u Teheranu, koja, zapravo, ništa konkretnije  ne može učiniti po pitanju protuodgovora, navodi Meter. I dok je oko američke likvidacije Soleimanija Teheran i mogao poduzeti određene asimetrične mjere (i poduzeo ih je,  raketiravši iračke baze koju koriste američki vojnici, dok simetrične mjere nisu moguće zbog nesrazmjera snaga) i tako barem minimalno ublažio tugu i nezadovoljstvo svojih građana američkim činom, po pitanju ubojstva Fakhrizadeha stvar je puno složenija s obzirom kako se još sa sigurnošću ne zna tko iza toga stoji.
Naravno, kao najlogičnije opcije, kaže dalje Meter, nameću se Mossad i CIA-a s obzirom na znano protivljenje Izraela i Trumpove administracije iranskom nuklearnom programu. Osim toga, njima bi, kao i Saudijskoj Arabiji, i odgovarala neka nepromišljena iranska (vojna) avantura na koju bi oni promptno odgovorili velikom vojnom silom i udarima po iranskim ključnim strateškim objektima i infrastrukturi. Zato Iran to neće učiniti jer je to i želja onih koji iza ovoga stoje.

Međutim, smatra Meter dalje, u atentatu na Fakhrizadeha radi se i o velikom propustu iranskih sigurnosnih službi i osoba zaduženih za njegovu osobnu zaštitu (ako su uopće i postojale). Teheran bi, jednostavno, na ovakve stvari morao biti pripravan, jer nije prvi put da se njegovi znanstvenici likvidiraju klasičnim operativnim operacijama. Pri tom Meter smatra kao iranski nuklearni program ovim ubojstvom neće doživjeti nikakav sudbonosan udarac koji bi po njegov razvoj imao kobne posljedica.  On to nije doživio niti u razdoblju 2010.-2012. kada je likvidirano nekoliko iranskih znanstvenika pa neće niti sada. Iranski nuklearni program predstavlja već dugo vremena svojevrsnu državnu instituciju i raspolaže službeničkim aparatom koji lako može nadomjestiti gubitak bilo kojeg vođe, pa će tako biti i ovaj put, smatra Zoran Meter.

Komentari

komentar

You may also like