Stručnjak: Trump na samitu NATO-a može donijeti neočekivano

Predstojeći samit Trump-Putin u Helsinkiju (16. srpnja) ne prestaje izazivati interes svjetskih medija i analitičara. Danas se na tu temu neizravno  oglasio i analitičar belgijskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose Egmont iz Bruxellessa, prof. dr. Sven Biscop, izjavivši, kako predstojeći samit NATO saveza (11. i 12. srpnja u Bruxellesu) može donijeti neočekivane rezultate, imajući u vidu prethodno sudjelovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa na sastanku država G7 u Kanadi, ali i njegov sastanak s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom svega nekoliko dana kasnije.

Samit NATO saveza bit će prvi na kojemu će sudjelovati predsjednik SAD-a Donald Trump. On je ranije više puta izjavljivao kako američki europski saveznici moraju izdvajati veći novčani iznos za osiguranje svoje obrane.

„Iskustvo ukazuje kako je bolje pripremiti se za neočekivano“, kazao je Biscop, odgovarajući na upit, mogu li se od Trumpa očekivati neka iznenađenja.

Članice G7 na samitu u Kanadi prve su se susrele s odsustvom jedinstva po pitanju najvažnijih gospodarskih i političkih problema, do te mjere da su taj sastanak već prekrstili u „G6+Trump“, imajući u vidu američke izdvojene stavove. Štoviše, Trump je prije kraja samita njega prvi i napustio, nakon čega je, ubrzo, pod sumnju stavio i njegove zaključke.

Sven Biscop je kazao kako europski saveznici SAD-a jako dobro znaju kako im je nužno povećati rashode za zajedničku obranu i to će „raditi ne po zamolbi predsjednika Trumpa, već zato što sami analiziraju ugroze“, smatra Biscop.

„Samit NATO-a daje svim saveznicima šansu porazgovarati s predsjednikom Trumpom pred susret s predsjednikom Putinom. Trump će, bezuvjetno, Bruxelless napustiti s jasnim stavom o poslanju koje, prema mišljenju eusopskih saveznika, on mora predati Moskvi“, izjavio je Biscop.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like