Stručnjak za međunarodne odnose: Kina mora surađivati sa SAD-om da bi se izbjegao “katastrofalan rat”

Američki stručnjak za međunarodne odnose, profesor na Harvardu Graham Allison, objavio je za The National Interest članak u kojemu argumentira da SAD mora uvjeriti Kinu u nužnost ograničenja (ekspanzije) i suradnje jer je u suprotnom moguć “katastrofalan rat”.

“Ako se Kinu ne nagovori da se ograniči i doista surađuje sa Sjedinjenim Državama bit će nemoguće izbjeći katastrofalni rat ili sačuvati klimu u kojoj oboje mogu disati”, piše Allison.

Allison piše kako je uspon Kine “najkompleksniji međunarodni izazov s kojim se američki predsjednik ikada suočio”.

“Kina je ujedno i najžešči protivnik kojeg je SAD ikada vidio i država s kojom će SAD morati pronaći načine za koegzistiranje, budući da je jedina alternativa međusobna destrukcija”, navodi Allison.

Stručnjak za međunarodne odnose ističe da će Kina, ako Kinezi postanu samo duplo manje produktivni od Amerikanaca imati dvostruko veći BDP od SAD-a, jer imaju oko 4 puta više stanovnika. Tada bi mogli ulagati u vojni budžet dvostruko više od SAD-a kojemu su zbog toga nužno potrebni saveznici, upozorava Allison.

Allison je optimističan što se tiče sposobnosti Joea Bidena – između ostalog i zbog iskustva za vrijeme Hladnog rata – za vođenje uspješne politike prema Kini, dok kritizira, prema njemu, Trumpovu lošu politiku prema američkim saveznicima.





Allison također smatra kako je suradnja Kine i SAD-a nužna u sferi zaštite klime te da je to zajednički interes dvije najveće svjetske sile.

“Ukratko, izazov koji postavlja Kina je zastrašujući. Ali grube činjenice nemoguće je zanemariti. Prevladavši naizgled nepremostive prepreke da bi postao četrdeset i šesti predsjednik Sjedinjenih Država, Biden će biti bezobzirno realan u pogledu veličine ovog izazova i nepokolebljiv u svojoj odlučnosti da učini ono što se mora učiniti”, zaključuje Allison.

Komentari

komentar





You may also like