Studentica izbačena s američkog sveučilišta zbog rasističke izjave s 15 godina: kolega je “čuvao” snimku

Bijela tinejdžerka Mimi Groves s 15 je godina pogledala u kameru i rekla: “Mogu voziti crnjo” (I can drive, n…). Nekoliko godina kasnije 18-godišnji mulat Jimmy Galligan podijelio je taj video po svim društvenim mrežama te je na Groves izvršen pritisak, u što se uključio i jedan od najpoznatijih medija New York Times, te je Groves izbačena s fakulteta, odnosno prisiljena je povući svoju prijavu.

Riječ crnjo (nigga) smatra se iznimno rasističkom u SAD-u pa se u američkim medijima za nju koristi izraz “N-Word” (N riječ).

Iako je Groves imala samo 15 godina kada je snimljen video te nije nikome osobno uputila rasistički izraz suočila se s onim što se naziva “kultura otkazivanja” (cancel culture) te joj je zagorčan život.

Groves je poslala video prijatelju na Snapchatu 2016., a video je kasnije (prošle godine) došao u ruke Jimmyju Galliganu koji ga je sačuvao i iskoristio protiv tinejdžerke.

“Želio sam je natjerati da shvati ozbiljnost te riječi”, rekao je za New York Times Galligan, koji je postavio “inkriminirajući” video kolegice iz školskih klupa na društvene mreže.

New York Times afirmativno piše o Galliganovom potezu kojega se ne bi posramili ni konfidenti tajnih službi komunističkih zemalja:





Gospodin Galligan, koji je čekao dok gospoda Groves nije odabrala koledž, javno je postavio video tog popodneva. Unutar nekoliko sati podijeljen je na Snapchatu, TikToku i Twitteru, gdje su rasli gnjevni pozivi upućeni Sveučilištu Tennesse da opozove prijem (Mimi Groves, op.a).

Sve se to događalo u lipnju, u jeku prosvjeda zbog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda širom SAD-a, te se Groves suočila s velikim pritiskom.

Naposljetku je Groves povukla svoju prijavu “pod pritiskom” sveučilišta jer su primili “stotine mailova i telefonskih poziva ogorčenih alumnija, studenata i javnosti”, piše New York Times.





“Ljutiti su, žele vidjeti neko djelovanje”, rekao je službenik zadužen za prijem studenata na svuečilište gospođi Groves i njenoj obitelji, prenosi New York Times.

Groves je dan nakon objave videa izbačena iz tima čirlidersica na sveučilištu, dok su je službenici fakulteta “počeli uvjeravati da ukloni prijavu, kazavši kako strahuju da se ona neće osjećati ugodno na kampusu”.

Roditelji pak kažu da je “rulja” na društvenim mrežama maltretirala njihovu kćer zbog pogreške koju je počinila dok je bila mlada.

Međutim, fakultet je dao ultimatum: povucite prijavu na sveučilište ili ćemo poništiti prijem. Nakon toga je Groves, suočena s pritiskom, uklonila prijavu.

Usprkos tome što je zagorčao život vršnjakinji zbog incidenta iz mladosti Galligan ne žali: “Da nisam postavio video, ništa se ne bi dogodilo”.

“Podsjećat ću sebe, započeo sam nešto. Naučio sam nekoga lekciju”, poručio je Galligan za New York Times.

Komentari

komentar

You may also like