Studija: samo 8 posto zaražene djece prenijelo koronavirus članovima obitelji

Istraživači iz bolnice Vall d’Hebron u Barceloni ustanovili su da je samo 8 posto pedijatrijskih pacijenata, kod kojih je bio potvrđen covid-19, prenijelo koronavirus članovima obitelji, piše španjolski dnevnik El Pais.

Studija, koja će ubrzo biti objavljena, provedena je u razdoblju od 1. srpnja do 31. listopada, a u istraživanju je sudjelovalo 1,081 dijete pozitivno na koronavirus te 3,515 zaraženih obiteljskih kontakata djece.

Čak 47 posto djece, koja su sudjelovala u istraživanju, nije imalo simptome zaraze koronavirusom.

Čelnik pedijatrijskog odjela za infektivne i imunodeficijentne bolesti u bolnici Vall d’Hebron, Pere Soler, objasnio je kako je potvrđeno da djeca u manjoj mjeri, nego odrasli, prenose koronavirus u kućanstvu, na što je ukazivala i prva studija koju je bolnica provela u razdoblju od ožujka do svibnja.

“Sada možemo vidjeti da slobodno kretanje djece i povratak u škole nisu prouzročili veće transmisije virusa”, dodao je Pere Soler.

U 783 slučaja (72, 4 posto) drugi član obitelji razvio je simptome koronavirusa prije djeteta, a samo je u 86 slučajeva (8 posto) ustanovljeno da je dijete prenijelo koronavirus članu obitelji, dok je u 55 slučajeva (5 posto) dijete zaraženo koronavirusom od drugog djeteta unutar obitelji.





Hospitalizirano je, zbog simptoma koronavirusa, 2, 5 posto djece koja su sudjelovala u istraživanju.

Komentari

komentar





You may also like