Stvaranje iluzija o Francuskoj i Njemačkoj kao velikim silama

Namjera Angele Merkel i Emmanuela Macroan da pozovu Vladimira Putina na samit EU proizašla je iz želje da se stvori iluzija velesila u Njemačkoj i Francuskoj, izjavio je šef analitičkog centra Eurointelligence sa sjedištem u Bruxellesu Wolfgang Munchau.

Analitičar, bivši glavni urednik Financial Timesa Deutschland, komentirao je za poljsku novinsku agenciju raskol u Europskoj uniji povezan s njemačko-francuskom inicijativom za organiziranje summita EU-a uz sudjelovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina i odbacivanje takve ideje od strane ostatka europske zajednice. Prema Munchauu, glavna motivacija za Merkel i Macrona bila je njihova nespremnost da se oslone na Joea Bidena kao posrednika u odnosima s Rusijom, objavio je Eadaily.

“Berlin i Pariz žele sami pregovarati s Vladimirom Putinom. Ovaj stav proizlazi iz želje za stvaranjem iluzije velesila, a ne iz želje da se utječe na određenu politiku (Rusije) i promijeni je“, smatra analitičar. “I sam američki predsjednik, signalizirajući da neće uvoditi sankcije tvrtkama uključenim u izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, u određenom je smislu pozvao Njemačku da se obrati Vladimiru Putinu.”

Prema Wolfgangu Munchauu, Njemačka u konačnici smatra odnose s Rusijom važnijim od odnosa sa Sjedinjenim Državama. Što se tiče američke politike prema Rusiji, Munchau vjeruje kako nova administracija u Washingtonu “mora još puno naučiti”.

„On (Biden) želi voditi drugačiju vanjsku politiku, ne koristeći se ratobornom retorikom, već tražiti konkretnu suradnju u područjima kao što su, na primjer, klimatska pitanja. To je zbog inače valjane pretpostavke da Amerika ne može istodobno djelovati protiv dva svoja suparnika: Kine i Rusije. Stoga smatra sustavno nadmetanje s Kinom svojim glavnim prioritetom. Međutim, naivno je vjerovati da će se Rusija ponašati onako kako Biden želi. Baš suprotno. Putin će nemilosrdno iskoristiti promjenu pristupa”, zaključio je analitičar.

 
Komentari

komentar

You may also like