Stvoren pakt AUUKUS: vojni savez Australije, V. Britanije i SAD-a protiv Kine

Velika Britanija, SAD i Australija najavile su novo trilateralno sigurnosno partnerstvo – pod akronimom AUUKUS.

Kako navodi Huffington Post, novi savez omogućit će Australiji izgradnju flote podmornica na nuklearni pogon s američkom i britanskom tehnologijom.

U srijedu navečer američkom predsjedniku Joe Bidenu video linkom su se pridružili britanski premijer Boris Johnson i australski premijer Scott Morrison, kada su i službeno objavljeni detalji pakta.

Čini se da je AUUKUS slabo prikriven pokušaj zapadnih saveznika da se odupru rastućoj moći i utjecaju Kine, navodi medij.

Američki dužnosnici naglasili su da taj potez neće uključivati ​​isporuku nuklearnog oružja Australiji, ali će omogućiti australskoj mornarici da djeluje tiše, na dulja razdoblja, te će omogućiti odvraćanje diljem Indo-Pacifika.

Australski premijer Scott Morrison, predstavljajući novu inicijativu s čelnicima druge dvije države, kazao je kako Australija namjerava izgraditi nuklearne podmornice na svom teritoriju, čije će tehnologije za razvoj dobiti u sklopu nove trilaterale – partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.





Boris Johnson, britanski premijer, izjavio je kako će savez učiniti svijet sigurnijim i stvoriti radna mjesta u cijeloj Velikoj Britaniji, dodavši kako je cilj “raditi ruku pod ruku kako bi se očuvala sigurnost i stabilnost u Indo-Pacifiku”.

Biden, koji je zahvalio dvojici premijera na njihovom doprinosu, izjavio je kako “budućnost svake naše nacije, pa i svijeta, ovisi o slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku koji će trajati i cvjetati u sljedećim desetljećima”.

S ovom patetikom, čini se, baš se previše ne slažu u Kini, a posve je sigurno ne vide u „cvjetnom aranžmanu“. Zato i nije trebalo dugo čekati na reakciju.





Tako je kinesko veleposlanstvo u SAD-u, u srijedu, 15. rujna, kao odgovor na najavu Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država o formiranju novog indo-pacifičkog sigurnosnog partnerstva (AUUKUS), pozvalo Canberru, London i Washington da se odmaknu od razmišljanja o Hladnom ratu i ideološke pristranosti. O tome je izvijestio Reuters.

“(Države) ne bi trebale stvarati ekskluzivne blokove koji ciljaju ili nanose štetu interesima trećih strana. Posebno se moraju riješiti hladnoratovskih razmišljanja i ideoloških predrasuda”, izjavio je predstavnik kineskog veleposlanstva u Washingtonu Liu Pengyu.

Komentari

komentar

You may also like