Sud EU-a presudio: Mađarska krši europska pravila o azilu

Sud Europske unije u Luksemburgu presudio je kako je mađarska prekršila europska pravila o azilu jer je držala migrante u tranzitnoj zoni, a da nije omogućila efektivno podnošenje prijave za azil, objavili su mediji u četvrtak.

Migranti su se suočili s “gotovo nemogućnošću podnošenja aplikacije”, presudio je Sud EU-a, prenosi Euractiv.

“Sud drži da Mađarska nije ispunila obvezu osiguranja efektivnog pristupa proceduri za pružanje međunarodne zaštite”, stoji u priopćenju Suda, navodi Reuters.

Vlada premijera Viktora Orbana 2015. je postavila ogradu na granici sa Srbijom (kasnije i na hrvatsko-mađarskoj granici), nakon što se suočila s ogromnim priljevom migranata i izbjeglica koji su nastojali stići u bogate zemlje EU-a (prije svega Njemačku).

Uz granicu bili uspostavljene “tranzitne zone” koje je Sud EU-a ranije ove godine proglasio ilegalnima i zatražio zatvaranje, podsjeća Euractiv.

Sud je presudio da nije opravdana teza mađarskog premijera da je, za vrijeme migrantske krize, bilo dopušteno kršenje pravila EU-a kako bi se očuvao javni red, tvrdi Reuters.





Sud je presudio u četvrtak i da Mađarska nije omogućila ostanak u zemlji migrantima koji su htjeli pokrenuti žalbu na odbijeni zahtjev za azilom.

Mađarska mora, zbog presude, promijeniti postojeću politiku ili će potencijalno biti penalizirana.

Komentari

komentar





You may also like