SUD U HAGU ODBACIO KINESKE PRETENZIJE NA JUŽNO-KINESKO MORE

NR Kina ima niz neriješenih morskih graničnih pitanja sa svojim susjedima – Japanom, Vjetnamom, Filipinima, Malezijom, Tajvanom i Brunejima, u akvatoriju Južno-kineskog i Istočno-kineskog mora.

U siječnju 2013. godine Filipini su na međunarodnom Arbitražnom sudu u Haagu podnjeli tužbu protiv Kine s molbom za nepriznavanjem tzv. linije od devet točaka, zasnovane na „povijesnom pravu“, koja određuje granice koje priznaje kineska strana. Peking se od početka protivi filipinskoj tužbi koju smatra jednostranim i nezakonitim činom, i inzistira na stavu, kako taj sud nema pravo razmatrati teritorijalne sporove. Filipinska strana je izjavljivala kako je u više navrata željela riješiti spor pregovaračkim putom ali da su ta nastojanja uvjek propadala, pa je Manila bila primorana obratiti se međunarodnoj arbitraži. Peking, s druge strane, tvrdi kako to nije istina.

južno-kinesko more

Arbitražni sud u Haagu je 12. srpnja objavio kako nije pronašao utemeljenja za kineske teritorijalne pretenzije u Južno-kineskom moru, u zoni „linije od devet točaka“. Odlukom suda, Kina ne može pretendirati na isključivi gospodarski pojas oko arhipelaga Spratly (kin. Nansha) –foto1.

„Nema dokaza o tome kako je Kina bilo kada imala isključivo pravo nad vodama Južno-kineskog mora“, kaže se u dokumentu haaškog suda.
Sud je također ustanovio kako su kineska pravozaštitna tijela (njihova sredstva), prateći filipinske brodove, dovodili do opasnih situacija na moru. Osim toga, navodi se dalje, Kina je narušila suverenitet Filipina gradnjom umjetnih otoka i ribolovom u zonama, od suda priznatih kao isključivi gospodarski pojas Filipina.

Ova je odluka u interesu SAD-a koji se oštro protivi kineskim pretenzijama i konkretnim potezima Pekinga kojim širi kineske interese, poput onih o nasipanju mora, izgradnji umjetnih otoka, zrakoplovnih pista i sl. Filipinski ministar vanjskih poslova pozdravio je odluku suda ali i pozvao sve strane na suzdržanost i razum. Odluku suda pozdravio je i Vjetnam.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo i prozvalo odluku Arbitražnog suda u Haagu nevažećom i bez obvezujuće snage, i izjavilo kako je ne želi primiti niti priznati. U izjavi kineskog MVP-a se navodi kako Kina ima suverenitet nad otocima Dunsha, arhipelagom Sisha (Paraselski otoci), otocima Džunsha i (gore spomenutim otokom) Nansha, te suverena prava na unutarnje i teritorijalne vode u Južno-kineskom moru i zonu koja mu pripada, kao i pravo na isključivi gospodarski pojas u zoni arhipelaga Nansha.

Peking istupa protiv aktivnosti koje „ograničavaju interese i prava Kine u navedenim akvatorijima pod jurisdikcijom NR Kine“, ali pritom izražava spremnost za riješavanjem teritorijalnih sporova pregovorima i da zajedno s drugim državama regije štititi sigurnost i slobodu plovidbe u Južno-kineskom moru.

Kinesko Ministarstvo obrane je izjavilo kako će, neovisno o tome kakva će biti odluka suda, „kineske oružane snage odlučno štititi nacionalni suverenitet, sigurnost i pomorsko pravo u interesu zemlje“.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like