Sudan: Civilni premijer Hamdok podnio ostavku, nakon puča i dalje vlada nasilje

Premijer Abdallah Hamdok, civilni predstavnik sudanske tranzicije, objavio je u nedjelju navečer da podnosi ostavku nakon još jednog smrtonosnog dana u zemlji u kojoj sada preostaje samo vojna vlast.

“Trudio sam se što sam bolje mogao spriječiti zemlju da ne potone u katastrofu, a danas je na opasnoj prekretnici koja prijeti njezinoj opstojnosti”, rekao je za AFP.Upozorio je na rascjepkanost političkih snaga i na sukobe njezine civilne i vojne sastavnice u procesu tranzicije.  “Unatoč svemu što je učinjeno kako bi se postigao konsenzus (…) to se nije dogodilo”, istaknuo je obraćajući se naciji.

Dvojica prosvjednika protiv vojne vlasti u Sudanu ubijena su u nedjelju u Khartoumu u prosvjednoj povorci u kojoj su ponovo sudjelovale tisuće ljudi unatoč potpunom prekidu komunikacija i raspoređivanju velikog broja naoružanih vojnika. Broj ubijenih prosvjednika nakon puča pod vodstvom generala Abdela Fattaha al-Burhana 25. listopada popeo se na 56.

Prigradska naselja su već nekoliko dana odsječena od Khartouma kontejnerima postavljenim na mostovima preko Nila. Masovni prosvjedi izbili su nakon vojnog udara u listopadu i nastavljeni nakon dogovora u studenom kada je vojska vratila premijera Abdallu Hamdoka koji je bio u kućnom pritvoru.

Prema ugovoru koji je potpisao s vojnim čelnikom generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, Hamdok se obvezao predvoditi civilnu vladu tehnokrata u tranzicijskom razdoblju. Tranzicija prema demokraciji bila je dogovorena nakon svrgnuća Omara al-Bašira 2019. godine čime su završena tri desetljeća njegove autokratske vladavine.

Komentari

komentar
You may also like