Sudan: etiopske snage prešle su granicu i izvršile “agresiju”

Sudansko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je objavilo kako su etiopske snage izvršile “agresiju” na teritorij Sudana.

“Etiopski ulazak na sudansku zemlju nesretna je i neprihvatljiva eskalacija koja bi mogla imati opasne reperkusije na sigurnost i stabilnost u regiji”, stoji u priopćenju sudanskog ministarstva, prenosi Reuters.

Etiopsko ministarstvo vanjskih poslova pak govori o pljačkanju i protjerivanju etiopskih građana sa sudanskog teritorija.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Etiopije Dina Mufti pak govori o “nasilnoj okupaciji” područja koje pripada Etiopiji.

Sporadični sukobi između etiopskih snaga i sudanskih snaga izbijaju već nekoliko mjeseci zbog područja Al-Fashqa. Riječ je o plodnoj poljoprivrednoj zemlji (što je vrlo važno u tamošnjem kontekstu) koje međunarodno pripada Sudanu, ali su etiopski farmeri do nedavno slobodno obrađivali zemlju.

Situaciju otežava stanje u pokrajini Tigraj, u kojoj etiopska vojska ratuje već mjesecima protiv odmetnute tigrajske milicije TPLF, koja je nekoć dominirala političkim životom Etiopije. Dobar dio Tigrajaca utočište je pronašao upravo u Etiopiji.
Sudanska vojska: ratujemo s etiopskim snagama

Komentari

komentar

You may also like