Sudan: pušten premijer Hamdok nakon vojnog udara

Svrgnuti sudanski premijer Abdala Hamdok, smije se vrati kući, prema informaciji iz njegovog ureda, dan nakon što ga je vojska te zemlje pritvorila nakon što je preuzela vlast u državnom udaru, piše Al Jazeera.

Puštanje Hamdoka i njegove supruge na slobodu u utorak uslijedilo je nakon međunarodne osude vlasti generala Abdela Fataha al-Burhana. Sjedinjene Države su rekle da će obustaviti financijsku pomoć, dok je Europska unija zaprijetila da će učiniti isto.

Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, također je zatražio Hamdokovo hitno puštanje na slobodu dok je pozvao svjetske sile da se ujedine kako bi se suočile s onim što je nazvao nedavnom “epidemijom državnih udara”. U priopćenju Hamdokova ureda navodi se da su, iako pušteni iz pritvora, svrgnuti premijer i njegova supruga pod “strogim osiguranjem” u svojoj kući u glavnom gradu Sudana, Kartumu, te da su ostali civilni dužnosnici uhićeni na dan puča ostali u pritvoru, a njihova lokacija nije poznata. Do nasilnog preuzimanje vlasti došlo je nakon nekoliko tjedana rastućih napetosti između vojnih i civilnih čelnika tijekom tranzicije Sudana u demokraciju. Vojni general Al-Burhan je sljedećeg mjeseca trebao prepustiti vodstvo države civilnoj vladi, a to je korak koji bi smanjio moć vojske.

Jučer su se, ponovno, prodemokratski prosvjednici vratili na ulice, blokirajući ceste u glavnom gradu improviziranim barikadama i zapaljenim gumama. Prema liječnicima, trupe su pucale na gomilu dan ranije, ubivši četiri prosvjednika.

Komentari

komentar





You may also like